21 септембра, 2023

Младим уметницима који стварају у Кикинди приређена самостална изложба у престоници

Културни центар Београда организовао је изложбу фотографија талентованих уметника, Соње Белош из Кикинде и Николе Гајића из Требиња који живи у нашем граду. Изложба у галерији „Артгет“ на Тргу Републике отворена је у четвртак.

Назив поставке је „Документарно као илузија“. Фотографије су тематски повезане са њиховим животом у Требињу у току школовања.

– Изложили смо фотографије из 2018. и 2019, то су биле завршне године нашег студирања. Фотографисали смо нашу свакодневицу, људе којима смо били окружени, а неке су и инсцениране – каже Соња.

Изложено је педесетак фотографија различитих формата, које уметници виде као објекте, односно инсталације.

– Начин излагања је друкчији. Није нам само битно шта је у оквиру, него и сам рам посматрамо као један објекат, а серије су постављене по нашој концепцији – објашњава Никола.

Фотографија: Tanja Drobnjak©KCB

Обоје су задовољни јер су на свечаном отварању добили много одличних оцена посетилаца, колега и професора. По програму Галерије дато им је и „вођење изложбе“ – разговор са уметницима о радовима, које ће се одржати 1. априла.

Да изложе фотографије у Галерији „Артгет“, Соњу и Николу позвао је уредник Срђан Вељовић, уметнички директор.

– Он је желео да ступи у контакт са новим уметницима. Мислим да су се наши радови концепцијски уклопили у његов пројекат, што је и одредница Галерије „Артгет“ – каже Соња.

Са кустосом, Јаном Глигоријевић и уметничким директором, Срђаном Вељовићем. Фотографија: Tanja Drobnjak © KCB.
Са кустосом, Јаном Глигоријевић и уметничким директором, Срђаном Вељовићем. Фотографија: Tanja Drobnjak © KCB.

„… Начини антиципирања сопствене будућности су они којима иначе прихватамо непознато: стрепимо или покушавамо да га пригрлимо. Највише што се постигло је несигурни иронијски отклон од конзумеристичке будућности. Претећа будућност прелављује садашњост држећи је плитког даха…“ написао је Вељовић о радовима Соње и Николе.

Ови уметници основне студије завршили су у Требињу, на Академији ликовних умјетности – Соња на катедри за вајарство, у класи Ђорђа Арнаута, Никола на катедри за сликарство, фотографију, цртеж и мултимедијалну умјетност, у класи Сава Пековића. Никола је мастер затим завршио на истој академији, док је Соња ове студије довршила на ФЛУ у Београду.

Живе у Кикинди. У Уметничкој школи „Гусани у магли“ воде ликовне радионице.

Иако су обоје, још као студенти, већ много пута излагали, кажу да су поласкани и срећни и да им је ова изложба дала мотивацију и замах за нова стварања.

Београдска изложба Белош – Гајић биће доступна до 22. априла.

(ВИДЕО) Потпредседник Владе Милош Вучевић: Честитам на томе како сте од лудаје направили бренд

Изасланик председника Србије Александра Вучића и потпредседник Владе Милош Вучевић посетио је манифестацију „Дани лудаје“....

(ВИДЕО) Свечано у Руском Селу: Откривању споменика Арсенију III Чарнојевићу присуствовао и министар Селаковић

https://youtu.be/MlYvG-bjOyM?si=sbwb-0JjjaELrL5M У порти храма Успенија Пресвете Богородице у Руском Селу, уприличено је откривање и освећење...

не, не , не!!!!!!