Миленко Јованов, шеф посланичке групе СНС: Од изборa зависи развој Кикинде

О предстојећим локалним изборима који ће бити одржани у недељу 2. јуна, резултатима са којима Српска напредна странка у Кикинди излази пред грађане, изборној понуди и важности локалних избора који, чињеница је, знатно мање подижу медијске прашине од парламентарних и републичких, разговарали смо са Миленком Јовановим, народним послаником и шефом посланичке групе СНС у Народној скупштини.

Неспорно је да листа под редним бројем 1 „Александар Вучић- Кикинда сутра” коју поред Српске напредне странке и њених досадашњих коалиционих партнера Покрета социјалиста, ПУПС-а, Социјалдемократске партије, чине још и Социјалистичка партија Србије, Српска радикална странка и Заветници, важи за апсолутног фаворита. Можемо ли рећи да је исход избора веома известан?

– Напротив, ништа није готово нити је било шта унапред решено. Озбиљно смо радили претходних година, као и у кампањи и ништа се не сме препустити случају. Ове тактичке варијанте које су направиле Милешевићеве листе показују да они желе да захвате што шири опсег бирача и да увећају резултат са претходних избора. И зато нико ко подржава председника Вучића, политику коју он води и странке које чине коалицију „Кикинда сутра” не сме да преспава изборни дан, већ мора да изађе и да гласа јер, као што рекох, апсолутно ништа није решено нити готово. Од грађана на биралиштима зависи какав ће бити резултат и да ли ће Кикинда да настави путем развоја или да се врати у време пропадања, у време када је Зоран Милешевић на посредан начин управљао градом, а суштина је да понуда на изборима показује да би се баш то десило уколико би те листе добиле већину.

Изградња фабрике воде је била тема свих предизборних кампања, све странке су обећавале решавање вишедеценијског проблема пијаће воде. Недостатак средстава, мањак политичке воље, скуп и технолошки захтеван пројекат- различити су били аргументи које смо слушали и због којих се остајало само на речима, Овај капиталан пројекат је успешно приведен крају, да ли ће баш он највише обележити овај мандат градске власти? 

– Ми се трудимо да обећања буду реална и остварива, а са друге стране доказали смо у Кикинди, али и у читавој Србији да знамо да водимо локалне самоуправе и да умемо да донесемо корист од тзв вертикале власти, како је говорио Стево Грбић, односно сарадње са Републиком и Покрајином. Остаће записано да је у време управљања земљом председника Вучића и градом од стране Српске напредне странке, решено најважније питање у Кикинди које је деценијама уназад било нерешено и тема свих предизборних кампања. Ми смо завршили фабрику воде и грађани на чесми могу да виде огромну разлику у односу на раније стање. Нека упореде воду из продавнице и воду из чесме, видеће да разлике нема. Сада се иде даље, наредни корак је изградња мини постројења у селима, да сва села добију чисту воду.

На реду је и завршетак изградње канализације?

Настављамо са капиталним пројектима, завршићемо у наредном периоду канализацију за Стрелиште и Железнички нови ред. Потом ћемо решити и преостали део града који нема канализацију- Мокрински пут и део трећег рејона. Тако ће цео град имати канализацију, а онда можемо разговарати и о изградњи канализације у селима. Пројекат за Мокрин је готов, па ћемо видете можемо ли добити средства да кренемо у реализацију. То су огромне инвестиције и капитални инфраструктурни пројекти. Што се тиче осталих области, могу рећи да у свим сферама постоје помаци и да се улаже у све области живота од културе до спорта. Мислим да смо показали да добро радимо, наравно да може и боље, међутим, наши резултати су апсолутно неупоредиви са резултатима оних који су били пре нас на власти. Фактичко управљање градом од стране Зорана Милешевића је била девастација града у свим областима и не мислим да би било нормално да се враћамо у то време. Сматрам да грађани Кикинде имају врло јасне опције. Једна је да гласају за оне који раде и постижу резултате, а друга за листе којима фактички руководи Зоран Милешевић, што би нас вратило у време када је управљао градом, да се град претвори у оно што је Хотел „Нарвик” или Ђиласова хладњача на улазу у град. Видите да је тај човек уништио и оно што је сам себи прибавио. Зашто би другачије и успешније управљао оним што није његово?!

Парламентарни и председнички избори су знатно више у фокусу јавности и медија, док локални пролазе „тише”, осим можда београдских. Колико су важни локални избори у садашњем друштвеном и политичком контексту у ком врло често доминирају теме из домена тзв. високе политике?

– Претходне недеље председник Вучић се лавовски борио у Уједињеним нацијама против жига који су желели да нам утисну на чело, да смо геноцидан народ. Са једне стране трајала је битка за интерес земље којој се он максимално посветио и борио иако је знао какав ће резултат бити на крају, свесно је жртвовао и себе и, како каже, своју политичку каријеру, да би се изборио за Србију. Постигли смо успех у том смислу да већина света није подржала Резолуцију, нешто више од 40 одсто земаља је гласало за. Са друге стране, имате људе који су навијали да Србија буде кажњена, позивали да сами гласамо за то, сеирили и радовали се усвајању Резолуције уместо да честитају председнику на свему што је урадио. Зашто је то битно када је у питању локал? Зато јер су исти ти људи на локалу, а нама као друштву није потребно да унутар земље имамо нестабилност и неке локалне самоуправе које ће да воде антидржавну политику. Јер, јесте антидржавна и антисрпска политика бити за Резолуцију која би нам направила онакву штету. Није нам потребно да се отварају врата таквим политичким снагама у земљи. Не треба нам ни да неко води недомаћинску политику презадуживања локалних самоуправа, да нису у стању да реализују пројекте или да раде мимо координације са Републиком и Покрајином. Јако је важно да људи изађу на изборе- прво, да имамо стабилност унутар друштва и Србије, и да имамо хармоничну политичку сцену, тзв. вертикалу власти. Важно је да унутар државе имамо хармонију и стабилност и да у времену које ће бити веома тешко и изазовно, будемо посвећени борби за оно што је интерес наше земље, а не да се бавимо неким локалним самоуправама које воде наопаку политику и праве проблеме грађанима у тим срединама. Тако да ја још једном позивам да грађани изађу на изборе и гласају за листу која носи име председника Вучића јер је то гарант стабилности и развоја.

ВЕРТИКАЛА НЕКАД И САД

– Када је направљена вертикала власти 2008. године, то Кикинди ништа није донело. И ту видите разлику. Када је Зоран Милешевић фактички управљао градом, осим тога што је он зарађивао асфалтирајући ливаде и милијарде извлачио из покрајинског буџета, град није имао ништа. Тамо где је он имао користи, нешто се радило, тамо где није, није било ничега. А онда је дошао неко други и показао како може да се функционише, да имамо синергију између локала, покрајине и републике. Данас у Кикинди имате и покрајинске и републичке пројекте. Видите озбиљну сарадњу свих нивоа власти у корист грађана- указује Јованов.

ЛИСТЕ ПОД МИЛЕШЕВИЋЕВИМ ПАТРОНАТОМ

– Имамо три листе које се на овај или онај начин опредељују да буду под патронатом Зорана Милешевића. Једну листу води његова директорка Дирекције за изградњу града која му је потписивала све што је замислио и често га сада заступа као адвокат, што показује и поверење које има у њу. Окосницу друге листе чини политичка странка његовог ортака Ђиласа, са којим је завршио причу око хладњаче, а трећу листу води човек који се јавно заклињао у то да је на њиховој страни, тако да је апсолутно јасно у ком правцу ствари иду. Њихова идеја је да немају једну листу, већ да са три листе захвате шире бирачко тело, да свака узме одређени број мандата и да тако саставе већину. У томе морамо да их спречимо, уколико желимо да наставимо развој Кикинде- истиче наш саговорник.

J. Ц.

Don`t copy text!