Производња микробиља, јестивих, младих биљака из семена поврћа, житарица или других биљака које се узгајају до фазе са котиледонима, првим листовима који избијају из земље када се биљка развије, још увек је реткост у Србији. Двадесетдвогодишњи Кикинђанин Норберт Буш један од малобројних који се одлучио за њихову производњу.
По завршетку Техничке школе на смеру електротехничар за електронику на возилима, боравио је у Холандији, где се упознао са производњом микробиља у контролисаним условима, и одважио да, по повратку, управо то буде његово опредељење.
– Хтео сам да пробам да га узгајам код куће. Свидело ми се, као и мојој породици, и тако је почело. За сада имам ротквице купус, грашак, лук, зачинско биље – објашњава Норберт. – Биљка израсте до 10 центиметара и за јело се користи све осим корена који је, такође, јестив. Иако нема плода, препознаје се по укусу.
Микробиље се гаји у затвореним условима и стално су му потребни светло, грејање и влага.
– Температура у просторији треба да буде 24 степена, осветљава се лампама, по циклусима – каже Норберт и додаје да је, претходно, добро истражио цео процес.
– Нису захтевне за узгајање, могу да буду у саксијама, пластичним посудама, чак и у тетрапаку. И заливају се свакодневно. Семе купујем у Београду, а земља мора да буде чиста, нетретирана. Ово је органски производ, али још увек не може да добије сертификат јер га нема у прописима.
Истраживања су показала да биљке баш у овој фази обилују нутријентима – хранљивим материјама, витаминима и минералима, попут витамина, Ц, Е и К, лутеина и бета-каротена. Занимљиво је да садржи 40 пута више хранљивих састојака од зрелих листова истих биљака.
– Користи се као додатак јелу, као декорација, ставља се у сендвиче и смутије. Најбоље је да се конзумира сирово, како не би изгубило оно што је најкорисније у њему. Занимљиво је деци, ако не воле поврће, ово је одлична замена – каже Норберт који је свој производ брендирао као „Бусх микробиље“.
Продаје га сечено, у кутијицама од 35 до 40 грама или у саксијама, редовно и ресторанима у којима су препознали квалитет и употребу микробиља. Наруџбине прима на Инстаграму, @бусх_микробиље, а достава за Кикинду је бесплатна.
Иако му је за сада само хоби, Норберт се нада да ће успети да прошири производњу и установи је као једини извор прихода. „Од механичара до пољопривредника“, каже у шали, међутим, до сада је већ показао да је вредан и спреман да учи. Преостаје само стрпљење и да све уложено и донесе резултате које очекује.
С. В. О.