1 октобра, 2023

Метеоролози упозоравају: припремите се за високе температуре до петка

Републички хидрометеоролошки завод издао је упозорење на високе температуре ваздуха које ће се задржати и у већем делу наредне седмице.

Како је упозорено, до петка, 14. јула, очекују се високе температуре, до 37 степени. У понедељак, 10. јула, биће још топлије него у недељу, са највишим температурама од 33 до чак 37 степени колико би и у нашим крајевима могло да буде у среду.

Јутарње температуре биће између 16 и 20 степени. Послеподнедвни пљускови најављују се за четвртак и петак.

Савети за дане летње жеге

С обзиром на то да високе температуре могу негативно утицати на здравље, лекари упозоравају да би се требало клонити врућине колико год је то могуће.

Не треба заборавити на савет да се не излази у најтоплијем делу дана, између 11 и 17 сати. На великим врућинама први су на удару крвни судови јер се шире, што изазива пад крвног притиска и може довести до инфаркта и шлога.

Уколико је неопходно да изађете у то време, препорука је да увек са собом имате флашицу воде. Треба се заштитити и од сунчанице и УВ зрачења – нанети крему са заштитним фактором, носити шешир са широким ободом или качкет, и наочаре за сунце.

Одећа треба да буде удобна и лагана, од природних материјала, лана и памука, и светлих боја, како би се рефлектовали сунчеви зраци, а кожа могла да дише. Свакако треба избегавати тексас, полиестери и синтетичке материјале.

Конзумирање довољно течности значи најмање две литре дневно, али треба избегавати алкохол, енергетска и слатка пића, као и све напитке на бази кофеина јер су јак диуретик што може довести до дехидрације. Превише расхлађени напици или са ледом, такође, нису добро решење јер, у првих 20 минут,а могу довести до ефекта хлађења.

Када је у питању храна, свакако треба да буде са мање масноћа, и треба јести воће и поврће. Диња, лубеница, паприка, млади купус, лимун, поморанџе, парадајз, примери су намирница које имају високу нутритивну вредност, а могу да нас добро расхладе, саветују нутриционисти.

Клима-уређај би требало подесити тако да разлика између спољашње и температуре хлађене просторије не буде већа од седам степени. Нагли прелазак из превише климатизованог стана или аутомобила на спољашњих 35 или више степени доноси опасност од топлотног удара, упозоравају лекари.

Уколико у аутомобилу нема клима уређаја, возило је неопходно проветрити пре уласка и никако и никада децу и љубимце остављати у аутомобилу.

(ВИДЕО) Потпредседник Владе Милош Вучевић: Честитам на томе како сте од лудаје направили бренд

Изасланик председника Србије Александра Вучића и потпредседник Владе Милош Вучевић посетио је манифестацију „Дани лудаје“....

не, не , не!!!!!!