Међународни дан искорењивања сиромаштва

У свету се 17. октобар обележава као Дан борбе против сиромаштва. Стопа ризика од сиромаштва у нашој земљи прошле године била је 21,2 одсто и, у односу на претходну годину, мања је за пола процента. Новчану социјалну помоћ у Кикинди и селима прима четири одсто укупне популације Града.

У Србији, сиромаштвом су највише погођена деца до 14 година и старији у руралним подручјима, затим многочлане породице, самохрани родитељи, незапослени, и особе са инвалидитетом и породице у којима они живе. Самозапослени су имали много већу стопу ризика од сиромаштва од запослених код послодавца – 14,5 одсто у односу на 5,4 одсто. Под најмањим ризиком прошле године били су грађани старости од 25 до 54 године – 19.1 одсто.

За једночлано домаћинство, у 2021. години, праг ризика од сиромаштва био је 24.064 динара, за домаћинство с двоје одраслих и једним дететом млађим од 14 година износио је 43.315 динара, а за четворочлано домаћинство с двоје одраслих и двоје деце – 50.533 динара.

У Кикинди, укупан број корисника социјалне заштите на евиденцији Центра за социјални рад је 7.582. Новчану помоћ примају 2.194 особе, а дечији додатак њих 854, показују подаци за прошлу годину, прикупљени у Републичком заводу за социјалну заштиту и надлежном министарству.

Основица новчане социјалне помоћи за једну особу је 9.580 динара, за сваку наредну одраслу особу у домаћинству добија се 4.790 динара, а за дете до 18 година, 2.874 динара.

(ВИДЕО) Хуманитарна организација Срби за Србе: За нову кућу породице Тот-Докић из Мокрина

Хуманитарна организација Срби за Србе позвала је донаторе широм света да се прикључе њиховој новој великој...

(ВИДЕО) „Козара“ поново уговара производњу са пољопривредницима

https://youtu.be/fAQrpDR18Vg?si=lN7EuMEo1aC8tKm-   Пшеницу, иако је у солидном стању, потребно је заштитити, истакао је у подкасту...

(ВИДЕО) Посета високих званичника МУП-а: Кикинда обезбеђује заштиту својих грађана

Вршилац дужности помоћника министра унутрашњих послова Србије и начелник Сектора за ванредне ситуације Лука Чаушић...

Don`t copy text!