Медено село на понос Рускоселаца

У Руском Селу, у удружењу „Торонтал” у недељу je отворено „медено“ село. Ово необично и слатко село направљено је од јестивих кућица које су ручно рађене. Ове године има их 35, а чак 20 су израдила деца уз помоћ  чланица удружења жена „Торонтал“. Ручно рађене кућице  су од медењака, настале су са пуно љубави, а свака представља реплику кућа и најважнијих објеката у самом селу. Тимеа Кором, председница удружења напомиње да је централно место у  „меденом“ селу заузела црква која је реплика сеоске, а ту је и објекат удружења.

На идеју да се израде кућице од медењака дошло се пре десетак година. У протеклих неколико придружили су се и остали мештани, тако да у изради кућа од медењака учествују сви. Деца из села показала су колико су маштовита, добро су се забавила и научила нешто ново.

На самом почетку било је пет, шест кућица, и сваке године има их све више, тако да „Торонтал“ има право село од медењака, рекао је Шандор Талпаи, председник удружења.

– У „Торонталу“ желимо да сачувамо обичаје и пренесемо их на млађе генерације. И ове године сваке недеље, до Божића, у кругу удружења палимо адвентске свеће. Прва свећа представља радост, друга веру, трећа наду и  четврта представља љубав – рекао је Талпаи.

Адвентску свечаност прати и пригодан програм који припремају предшколци и ђаци. Приређен је и божићни вашар на ком са новогодишњим украсима, икебанама и другим пригодним поклонима.

Медењаци по рецепту бака

Медењаци се праве по старом рецепту који су мештанке сачувале од својих бака.

-Поред брашна, јаја и шећера додајемо мед и зачин за медењаке. Још као деца сви смо пред Божић правили и украшавали медењаке и то је традиција коју и данас чувамо. Први дан се прави тесто, а следећег дана оно се развија и склапа се. Тесто је лепи уз помоћ беланца и шећера у праху, тако да је комплетна кућица јестива. Трећег дана кућица се украшава  – открила је Тимеа Кором.

 

(ВИДЕО) Хуманитарна организација Срби за Србе: За нову кућу породице Тот-Докић из Мокрина

Хуманитарна организација Срби за Србе позвала је донаторе широм света да се прикључе њиховој новој великој...

(ВИДЕО) „Козара“ поново уговара производњу са пољопривредницима

https://youtu.be/fAQrpDR18Vg?si=lN7EuMEo1aC8tKm-   Пшеницу, иако је у солидном стању, потребно је заштитити, истакао је у подкасту...

(ВИДЕО) Посета високих званичника МУП-а: Кикинда обезбеђује заштиту својих грађана

Вршилац дужности помоћника министра унутрашњих послова Србије и начелник Сектора за ванредне ситуације Лука Чаушић...

Don`t copy text!