3 октобра, 2023

Лековити стихови Ненада Адамова – савршени смо тек кад смо златом поправљани

Збирка поезије „Кинтсуги порцелан душе“ Кикинђанина Ненада Адамова, представљена је вечерас у Културном центру пред великим бројем колега, пријатеља и поштовалаца рада овог психолога и песника.

Како је Адамов аутор психолошког приручника „Кроз вртлоге на путу до себе“, ово није његова прва књига, али је прва збирка поезије која је настајала 43 године. Са само 13 године написао је прве стихове у збирци, подељеној на „Живот први“ и „Живот други“.

– Ово је лично сведочанство о суочавању са болом када вам живот зада ударац, и о трагању за светлом у тој тами у коју сте бачени. Књига је довољно универзална да се у њој могу препознати и други људи. Нисам то радио циљано, али постоји и  трачак светла или нит која вас изводи из лавиринта у који сте, стицајем околности, бачени – каже аутор.

О књизи су говорили рецензенти: песникиња, Јасна Миленовић, новинар,  Александар Филиповић, лекар и колумниста, др Владимир Јефтић, и издавач, Дејан Спасојевић из „АСогласа“ из Зворника. Управо у том граду књига „Кинтсуги  порцелан душе“ награђена је у категорији необјављених првих поетских рукописа на петим Дринским књижевним сусретима 2021. године.

Јапанска реч кинтсуги значи „увезивање, спајање златом“ или „поправка златом“, и описује начин поправљања поломљеног порцелана или керамике, подсетила је песникиња Јасна Миленовић.

– Песник нас зналачки води кроз своје детињство и прве љубавне наговештаје, самоћу и усамљеност, стазама поплочаним надом. Од четрдесет три комадића своје душе (префињене и крхке) песник Ненад Адамов, у виду вишедеценијских поетских дневничких записа спаја, златним нитима стихова, ожиљке свог животног искуства, свог кинтсугија – рекла је Миленовићева.

Новинар Александар Филиповић, песников пријатељ и рецензент, пожелео је, после лековите поезије, исто такво прозно дело.

– Од Ненада сада очекујем да своје богато искуство као психолог, и то изванредан, преточи у прозу јер сматрам да његов креативни круг није завршен – оценио је Филиповић. – Ненад је изузетан терапеут, увек професионалан и прецизан, у све што ради уноси дозу емоције. Када би написао приче инспирисане својим радом са више хиљада клијената, као и о томе шта зна о друштву, мислим да бисмо добили лек за многе наше проблеме које Ненад тако добро решава. Он је изузетан познавалац људске душе и психе, веома пријатан и лековит.

Рецензенти и пријатељи Адамова читали су стихове публици по сопственом избору. Др Владимир Јефтић закључио је да је „Ненадов кинтсуги прави егземплар да нема сазревања и раста душе без искушења и патње. Патња је једноставно пут којим се мора проћи на путу ка лепшем и бољем“.

Ненад Адамов такву спознају, уједно и прилику за раст, понудио је, овога пута, у својим стиховима. Ништа мање не треба ни очекивати од посвећеника својој професији, уметности и људима.

(ВИДЕО) Потпредседник Владе Милош Вучевић: Честитам на томе како сте од лудаје направили бренд

Изасланик председника Србије Александра Вучића и потпредседник Владе Милош Вучевић посетио је манифестацију „Дани лудаје“....

не, не , не!!!!!!