„Лазарица“ трећи пут у КЦ  – очување обичаја, на радост малишана

Обичај паљења и прескакања ватре, „Лазарица“ која се одржава вече уочи Лазареве суботе, односно Врбице, организује се и у самом центру, на тргу, у дворишту Културног центра.

– Надам се да ће свако дете које је данас дошло овде, да се сећа „Лазарице“ и да сачува ову лепу традицију нашег краја за нове генерације – рекао је градоначелник Никола Лукач. – Сећам се да су нам баке и деке, када смо прескакали ватру као деца, говорили да на тај начин терамо зле духове. Организујући „Лазарицу“, Град са Културним центром доприноси очувању културе и обичаја.

Повод да се прескакање ватре организује у Културном центру било је управо очување обичаја, потврдио је и в.д. директор Културног центра, Марко Марковљев.

– Пре три године смо схватили да је овај обичај почео мало да одумире у нашем граду и одлучили смо да направимо једну велику „Лазарицу“ у самом центру. Наши суграђани су то јако лепо прихватили. Сваке године има све више деце која долазе и разумеју традицију и обичај који је специфичан за наш град, за север Баната. Културни центар учествује у обичајима за Бадње вече – коринђању, организујемо „Лазарицу“ – то су лепе, породичне ствари које треба неговати.

Поново је било бесплатних кокица и крофни, чак 700 комада, које су припремиле чланице Удружења жена „Вретено“ из Иђоша и запослени у Културном центру. Било је и тамбурашке музике и ватрице коју су прескакали малишани, сами и уз помоћ родитеља. Десетогодишњи Милан већ је прескакао ватру, а на „Лазарицу“ је стигао са татом.

– Прескачемо ватру да истерамо зле духове. Пробао сам кокице и крофне, ту су ми и другари и лепо нам је овде – рекао је Милан и додао да на „Лазарицу“ долази сваки пут.

(ВИДЕО) Кикинда може да рачуна на подршку Покрајине, истакла председница Владе Војводине Маја Гојковић приликом посете нашем граду

Почела је изградња атмосферске канализације у оквиру пројекта „Слив Моравска” коју заједнички финансирају Покрајинска влада...

(ВИДЕО) Матурантским плесом средњошколци послали најлепшу слику из Кикинде

Уз звуке из Штраусове опере „Слепи миш” кадрил на тргу испред Градске куће матуранти средњих...

(ВИДЕО) Кикиндски малишани учествовали у Кросу РТС-а

Малишани из кикиндских вртића учествовали су на 34. кросу РТС-а „Кроз Србију“. У дворишту Гимназије „Душан Васиљев“...

Don`t copy text!