30 новембра, 2023

Ковид у Кикинди под контролом: Дневно се открије до седам позитивних пацијената

У амбуланти за фебрилна стања Дома здравља дневно се у просеку јави педесетак пацијената, од којих је између пет и седам позитивно на корона вирус. Према речима др Милоша Симића, лекара у поменутој амбуланти ситуација није забрињавајућа.

-Пацијенти који нам се јаве и позитивни су на ковид имају лакшу клиничку слику. Њу прати повишена температура, цурење из носа и болови у леђима и зглобовима. Никога, до сада, нисмо слали на болничко лечење. Подсећам суграђане да сви који имају симптоме корона вируса, респираторних инфекција или обољења сличних грипу, без обзира на то да ли имају повишену телесну темепратуру или не, треба да се јаве у амубуланту у Микронасељу – рекао је др Симић.

Амбуланта је отворена од 8 до 16 часова. Како сазнајемо од надлежних, у Општој болници хоспитализована су четири позитивна пацијента. Троје је на Инфективном одељењу и један је на Дечијем. Свима је стање стабилно, а већина су старији суграђани са пропратним болестима.

Из Дома здравља подсећају и да је у току вакцинација против сезонског грипа.

-За две недеље, од како је почела вакцинација, заинтересованост је велика и до сада је дата 1.191 доза. Нашем Дому здравља дистрибуирано је 3.720 вакцина, тако да позивам све којима је препоручена имунизација против сезонског грипа да се јаве својим изабраним лекарима и заштите се – истакла је главна сестра Дома здравља Мира Пећанац.

Вакцина је четворовалентна и садржи два соја типа А и два соја типа Б вируса грипа. За стицање имунитета потребно је две до три недеље након вакцинације а поствакцинални имунитет варира и траје од шест до 12 месеци .

 

не, не , не!!!!!!