Конкурси за развој пољопривреде: На располагању 17 мера

Локална самоуправа расписала је програм подршке пољопривреде и руралном развоју. За 17 мера подршке опредељено је 15 милиона 950 хиљада динара. Број мера у односу на прошлу годину је смањен, али су увећани износи за програме за које су пољопривредници највише заинтересовани, сазнајемо од Мирославе Наранчић, секретарке Секретаријата за заштиту животне средине, пољопривреду и рурални развој.

-Ове године осам мера је из области сточарства, што раније није био случај. Новина је осигурање животиња и набавка уматичених приплодних мушких грла. Воћари, виноградари и они који се баве пластеничком производњом на располагању имају четири мере које обухватају куповину опреме и нових засада, али и крчење старих. Субвенционишу се млади који желе да остану на селу и баве се пољопривредом са 200.000 динара, а средства се издвајају за удружења пољопривредника. Ту су мере подршке кредитирањем, као и осигурање усева – каже наша саговорница.

На сајмовима пољопривреде на којима учествује град промовисаће се производи пољопривредника са територије града.

-Желимо да имамо што већи број производа како би их представили широм земље. Акценат ће бити и на различитим производима од бундеве – напоменула је Мирослава Наранчић.

За осигурање усева планирано је укупно три милиона динара, за младе пољопривреднике два, за машине, уређаје и опрему  за наводњавање 1,9 милиона динара, 1,3 милиона за кредитну подршку, по милион динара опредељено је за вештачко осемењавање и селекцију домаћих животиња, за подизање нових и обнављање постојећих засада на располагању је 700.000 динара, колико је планирано и за набавку опреме за пчеларство, као и трошкове нешкодљивог уклањања животиња. Укупно по пола милиона динара опредељено је за подизање и опремање пластеника, за опремање објеката за традиционалне занате, за набавку опреме за производњу вина, ракије и слично, а за опремање дегустационих сала на располагању је 350.000, за набавку нових пчелињих друштава и матица планирано је 300.000 динара, колико је издвојено и за набавку банатског голошијана. Набавка опреме за мужу, хлађење и чување млека и набавка уматичених приплодних мушких грла суфинансираће се са по 200.000 динара.

Конкурс је отворен до утрошка средстава, а најкасније до 1. децембра.

А.Ђ.

(ВИДЕО) Посета министра културе Николe Селаковића: Значајна средства за „Теру“ и Музеј

Министар културе Никола Селаковић у оквиру посете Кикинди потписао је уговоре о конкурсном финансирању са...

(ВИДЕО) Кикинда може да рачуна на подршку Покрајине, истакла председница Владе Војводине Маја Гојковић приликом посете нашем граду

Почела је изградња атмосферске канализације у оквиру пројекта „Слив Моравска” коју заједнички финансирају Покрајинска влада...

Don`t copy text!