Кикинђанин ће добити пензију, иако никада није радио

Један Кикинђанин недавно је послао допис ПИО фонду у коме је навео да никада није био у радном односу, али је годинама уплаћивао доприносе за ПИО у Југославији.

Он је навео да је уплаћивао доприносе по основу свог бављења кошарком у савезном рангу, тачније Првој и Другој лиги. Из ПИО Фонда су му одговорили да је могуће утврдити податке о стажу пензионог осигурања и својству осигураника подношењем захтева надлежној филијали Фонда ПИО према месту пребивалишта.

Осим тога, потребно је приложити одређене званичне доказе, укључујући јавне исправе које потврђују бављење спортом у одређеном периоду, потврду о рангу клуба у време када је спортиста био члан, као и доказ о школовању у том периоду. Овај случај указује на важност прецизне евиденције уплата за ПИО доприносе, као и на могућност утврђивања осигурања и стажа чак и у ситуацијама када особа никада није била у радном односу.

Из ПИО Фонда су истакли да својство осигураника по основу бављења спортом може да се призна спортисти који је био члан спортског клуба који се такмичио у савезном рангу или у спортовима у којима се такмиче појединци. Ово показује да постоји могућност признавања осигурања и стажа за спортисте који су се такмичили на одређеном нивоу, чак и ако нису имали стандардан радни однос.

Из ПИО Фонда су навели да је неопходно приложити одређене доказе како би се утврдило својство осигураника спортисте, укључујући јавне исправе које потврђују бављење спортом у одређеном периоду, потврду о рангу клуба у време када је спортиста био члан, као и доказ о школовању у том периоду. Ово указује на важност документовања активности и ангажмана у спорту како би се утврдило право на пензионо осигурање, чак и у случајевима када особа није имала класичан радни однос.

Извор: mondo.rs

Don`t copy text!