Карвинг – кад се лудаја претвара у цвет

Вероватно су, до данас, сви који су чули за „Дане лудаје“ или их посетили, сазнали за готово све гастрономске намене овог „воћног поврћа“, како се бундева класификује. Осим, можда, за једну која лудаји додаје естетску димензију, а то је њено резбарење, односно карвинг.

Карвинг је, заправо, резбарење свог воћа и поврћа, објашњава Павел Хрчан из Кисача, самоуки уметник – карвинг мајстор и мастер шеф карвинга.

– Титулу мастер шеф карвинга добио сам у Чешкој. Учествовао сам на многим такмичењима, путујем по свету, а у Кикинди сам четврти пут – каже Хрчан.

Додаје да је до сада резбарио готово сво воће о поврће осим вишње. Лудаја је, каже, сада сасвим довољно зрела да може лепо да јој се резбари кора.

– Мало је тврда и тежа за рад, али зато дуго траје. Мене препознају по цветовима које, углавном, резбарим и то јапанском техником – прича Павел. – Људи ми прилазе, распитују се за технику, желе да се фотографишу. Имам јако лепе утиске са „Дана лудаје“, сваки пут.

За карвинг мастора „Дани лудаје“ можда буду посебно значајни јер му данас, како нам је рекао, стиже девојка из Новог Сада која жели да научи ову технику, па можда, овај мастер шеф добије и своју наследницу која ће, такође, од воћа, па и од бундеве, правити уметничка дела.

ТВОЈ БРЗИ ИНФО: Ново на Кикиндском порталу (Видео)

Погледајте преглед недељних дешавања у Кикинди- ТВОЈ БРЗИ ИНФО са Александром Станкић. Пратите нас на...

(ВИДЕО) Бачкоградиштани победници „3х3 фудбал финала Србије”

Састав из Бачког Градишта победник је „3x3 фудбал финала Србије” које је данас одржано у...

(ВИДЕО) На 1.200 квадрата салон „Форма идеале“ у Кикинди: Прва три дана попусти за купце

  У Кикинди је отворен салон намештаја „Форма идеале“ на адреси Милоша Великог 54. Прва...

Don`t copy text!