Карвинг – кад се лудаја претвара у цвет

Вероватно су, до данас, сви који су чули за „Дане лудаје“ или их посетили, сазнали за готово све гастрономске намене овог „воћног поврћа“, како се бундева класификује. Осим, можда, за једну која лудаји додаје естетску димензију, а то је њено резбарење, односно карвинг.

Карвинг је, заправо, резбарење свог воћа и поврћа, објашњава Павел Хрчан из Кисача, самоуки уметник – карвинг мајстор и мастер шеф карвинга.

– Титулу мастер шеф карвинга добио сам у Чешкој. Учествовао сам на многим такмичењима, путујем по свету, а у Кикинди сам четврти пут – каже Хрчан.

Додаје да је до сада резбарио готово сво воће о поврће осим вишње. Лудаја је, каже, сада сасвим довољно зрела да може лепо да јој се резбари кора.

– Мало је тврда и тежа за рад, али зато дуго траје. Мене препознају по цветовима које, углавном, резбарим и то јапанском техником – прича Павел. – Људи ми прилазе, распитују се за технику, желе да се фотографишу. Имам јако лепе утиске са „Дана лудаје“, сваки пут.

За карвинг мастора „Дани лудаје“ можда буду посебно значајни јер му данас, како нам је рекао, стиже девојка из Новог Сада која жели да научи ову технику, па можда, овај мастер шеф добије и своју наследницу која ће, такође, од воћа, па и од бундеве, правити уметничка дела.

(ВИДЕО) У Микронасељу изградњом тржног центра и улагањем града изграђено више од 150 паркинг места

Завршетком ритејл парка „Нест“ у Микронасељу добијено је и знатно више паркинг места. Поред тога...

(ВИДЕО) Башаид богатији за 200 нових садница: Пошумљен кружни ток и Дударница

Након што је у Башаиду пре две године заснована Школска шума о којој рачуна воде...

(ВИДЕО) Председник Вучић посетио винарију Радловић: Упознао и будућег председника Драгана Мићина

Владимира Радловића, ветеринара, који се бави виноградарством и винарством посетио је председник Србије Александар Вучић....

Don`t copy text!