3 октобра, 2023

Кампања за опстанак орла крсташа- птице са националног грба

Друштво за заштиту и проучавање птица Србије покреће кампању за прикупљање новчаних средстава  за даљи рад на опстанку орла крсташа, птице грабљивице која се налази на националним обележјима Србије, али је већ годинама на ивици опстанка.

Од 2016. године, када је у Србији преостао само један гнездећи пар орлова крсташа, Друштво за заштиту и проучавање птица Србија је заједно са партнерским организацијама, бројним волонтерима, сарадницима и активистима улагало напоре да се ова врста опорави.

Недавно је завршен шестогодишњи (PannonEagle LIFE) пројекат у оквиру којег је у нашој земљи по први пут организовано даноноћно чување једног птичјег пара, постављане су металне платформе за гнежђење крсташа, кошени зарасли пашњаци и формирана хранилишта.

Прекретница се догодила у пролеће 2020. када су два нова орловска пара почела да се гнезде на северу Баната, а у зиму и пролеће 2022. у средњем Банату још два пара крсташа направила су гнезда, чиме је популација нарасла на пет парова.

–Уложени напори су дали резултате, али знајући бројне опасности које угрожавају опстанак крсташа они би и даље у једном дану могли да нестану са територије Србије- истичу у Друштву.

Крсташу прете убијање, тровање и нестанак станишта погодног за гнежђење и исхрану. Врло су осетљиви на узнемиравање у периоду гнежђења и одгоја младих од марта до августа.

Из Друштва поручују да је неопходна новчана помоћ која ће бити искоришћена за обилазак гнезда у Војводини у периоду од шест месеци, у тешким теренским условима, те је неопходно обезбедити гориво, храну и смештај за чуваре крсташа. Како би био осигуран опстанак младих који напуштају родитељско гнездо, потребна су и два уређаја за сателитско праћење уз помоћ којих ће чувари моћи моментално да реагују уколико птице западну у опасност.

Сви који желе да донирају новац, из Србије или иностранства, могу то да учине путем сајта донације.рс или директном уплатом на рачун Друштва.

(ВИДЕО) Потпредседник Владе Милош Вучевић: Честитам на томе како сте од лудаје направили бренд

Изасланик председника Србије Александра Вучића и потпредседник Владе Милош Вучевић посетио је манифестацију „Дани лудаје“....

не, не , не!!!!!!