Јованове игрице за милионе

Кикинђанин Јован Булатовић, дипломирани програмер, аутор је игрице коју овог момента на мобилном телефону има више од шест милиона људи широм света.

Као и већина дечака, Јован је много волео игрице. Сада је јасно да је његова прва конзола, „PS1“, била заправо припрема за каријеру у индустрији видео игара. Јер Јован је волео и математику, што га је определило да заврши софтверско инжењерство на Електротехничком факултету у Београду. Први радни ангажман као програмер остварио је у израелској фирми за производњу видео игара за мобилне телефоне „Crazy Labs“ у Новом Саду.

– Желео сам да радим као програмер игрица јер мислим да је то најбољи посао у мојој струци. Видео сам оглас и придружио се тиму дизајнера. Веома сам задовољан – каже Јован.

Његов тим зове се “Lab Rats“ и чине га и студенти дизајна видео игара Академије уметности у Новом Саду, Ана Чаушоска и Енсар Шаћировић. Да су одличан тим постало је јасно када је њихова игрица „Fridge Оrganizing“ постала планетарни хит.

– Ана је на „Тик Току“ видела тренд организовања фрижидера, преузели смо ту идеју и направили игрицу – објашњава Јован. – Када се игрица нашла у „Плеј продавници“, људима се јако свидела, просто је „букнула“. Нисам уопште очекивао оволики успех, изненадили смо се све троје. Овакве, једноставне игрице, ради опуштања и у тренуцима доколице, највише користе четрдесетогодишњаци и деца.

До данас, ова занимљива и визуелно богата игрица има више од шест милиона преузимања и бележи стабилан раст нових играча. У међувремену, његов победнички тим већ ради на новом пројекту, заснованом на принципу ТВ емисија, у којима девојка бира једног од младића према одговорима на питања која им поставља. Овога пута су и идејни творци и најављују занимљив производ. Јован потврђује да ће и у будућности, као програмер, остати у овој бранши.

– За сада ћу наставити ово да радим јер нам добро иде. Касније бих волео да правим озбиљније игрице, онакве какве ја волим да играм. То су игре за рачунаре, највеће производне вредности, које настају у великим студијима.

Овај млади професионалац за сада не мења место боравка јер је, како каже, Нови Сад већ постао познат као град програмера игрица – највеће иностране компаније управо овде отварају своја представништва. Озбиљне успехе у „неозбиљној“ индустрији видео-игара, Јован се нада, једног дана крунисаће отварањем сопственог студија и тада ће, погађате, направити и најбољу игрицу – онако, за своју душу.

 

 

(ВИДЕО) Посета министра културе Николe Селаковића: Значајна средства за „Теру“ и Музеј

Министар културе Никола Селаковић у оквиру посете Кикинди потписао је уговоре о конкурсном финансирању са...

(ВИДЕО) Кикинда може да рачуна на подршку Покрајине, истакла председница Владе Војводине Маја Гојковић приликом посете нашем граду

Почела је изградња атмосферске канализације у оквиру пројекта „Слив Моравска” коју заједнички финансирају Покрајинска влада...

Don`t copy text!