Извештај ОДИХР о изборима 2012. године: крађе, застрашивање бирача и отимање медија

У вртлогу политичких тензија и насиља НАТО опозиције који су обележили изборни процес 2023. године у Србији, излазак извештаја Канцеларије за демократске институције и људска права (ОДИХР) служи као јасан показатељ да су оптужбе на рачун изборног процеса од стране тајкунске опозиције неутемељене.

Повратак у 2012. годину, када су Ђиласовци били на власти, открива праву слику о томе како су владали и спроводили изборни процес, стављајући њихове актуелне нападе у контекст историјских чињеница.

Извештај ОДИХР-а из 2012.: Огледало мрачне прошлости НАТО опозиције

Извештај ОДИХР-а из 2012. године открива скандалозну слику изборног процеса. Праксе попут гласања фантомских бирача, онемогућавање увида у бирачке спискове чак и за међународне посматраче, застрашивање бирача, злоупотреба државних ресурса и контрола над медијима само су неки од елемената који су угрозили интегритет и фер плеј избора.

БИРАЧКИ СПИСАК И ФАНТОМСКИ БИРАЧИ

ОДИХР је 2012. утврдио постојање великог броја гласова од стране лица која нису била регистрована у бирачким списковима. Власти су, супротно упутствима РИК-а, онемогућиле приступ бирачким списковима свима, укључујући и посматраче ОДИХР-а.

ЗАСТРАШИВАЊЕ БИРАЧА И ЗАПОСЛЕНИХ У ЈАВНОМ СЕКТОРУ

У свом извештају, ОДИХР је навео да су тадашње власти током изборне кампање вршиле застрашивање бирача и неправилно користиле средства из државног буџета Србије. Ове активности су обухватале злоупотребу новца порезних обвезника за кампањске сврхе.

ОДИХР је у свом извештају указао на то да су јавни сервис РТС, приватни медији, као и Регулаторно тело за електронске медије (РРА, данас познато као РЕМ), били под снажном контролом, што је било омогућено економским притисцима које је власт вршила на медије.

Изборни процес 2023.: Чињенице говоре

Насупрот томе, извештај ОДИХР-а за 2023. годину представља изборе спроведене транспарентно, фер и у складу са демократским принципима.

Имплементација препорука из претходних извештаја, технички добро вођени процес, и широк избор политичких алтернатива које су биле понуђене бирачима, све то указује на значајно унапређење изборног процеса.

Поред тога, смањење броја препорука за даље побољшање је јасан показатељ напретка који је Србија остварила у јачању својих демократских институција и процедура.

Ђиласовци у светлу прошлости и садашњости

Док Ђиласовци покушавају да дискредитују изборни процес 2023. године, историјски подаци из 2012. године говоре сами за себе.

Иронија је што су управо они, када су били на власти, спроводили праксе за које данас лажно оптужују . Ова чињеница додатно потврђује да су њихови напади политички мотивисани, а не да су засновани на стварним проблемима или недостацима изборног процеса.

24седам

(ВИДЕО) Хуманитарна организација Срби за Србе: За нову кућу породице Тот-Докић из Мокрина

Хуманитарна организација Срби за Србе позвала је донаторе широм света да се прикључе њиховој новој великој...

(ВИДЕО) „Козара“ поново уговара производњу са пољопривредницима

https://youtu.be/fAQrpDR18Vg?si=lN7EuMEo1aC8tKm-   Пшеницу, иако је у солидном стању, потребно је заштитити, истакао је у подкасту...

(ВИДЕО) Посета високих званичника МУП-а: Кикинда обезбеђује заштиту својих грађана

Вршилац дужности помоћника министра унутрашњих послова Србије и начелник Сектора за ванредне ситуације Лука Чаушић...

Don`t copy text!