Ове године неће бити воћа на територији града. Како сазнајемо од саветодавца Пољопривредне стручне службе Јелене Кљајић, 8. априла, измерен је мраз који је довео до штете на свим воћним врстама.
– У различитим деловима територије града забележени су и различити минуси. Поменутог дана, 8. априла, на аутоматској метеоролошкој станици забележено је минус 7 степени, што је и најнижа температура, те је у овом делу атара и највећи проценат измрзнутог воћа – напомиње наша саговорница.
Највише је страдала и најосетљивија воћка.
-Сада дефинитивно могу да кажем да кајсије нема на целом терену. Све су измрзле и то на свим потесима наше територије. И дуња и крушка су у потпуности измрзла, трешњу је мраз уништио у 95 одсто случајева, док је измрзло и 90 процената брескве. Са друге стране најбоље је прошла вишња код које је стање шаролико, тако да је штета од 20 до 80 процената. Када је реч о јабукама измрзавање зависи од сортимента. Највише је страдала сорта „ајдаред“ која је била и највише отворена. Код осталих сорти штета је од 50 до 90 одсто. Шљива је такође уништена у 90 одсто воћњака. У деловима где је било минус, 3,4 степена постоји шанса да буде минималног рода – прецизира Јелена Кљајић.
Воће је у периоду јаког мраза било у различитим развојним фазама.
-Дуња, која је потпуно страдала, била је у фази затвореног пупољка јер је осетљива, вишња је била у белим балонима, трешња и шљива су биле у цвету, јабука је била затворена, крушка је била у пуном цветању. Бресква је већ прецветала, а кајсија је имала мале плодове, величине нокта, који су и најосетљивији на ниске температуре – појаснила је Кљајићева.
На температурама од минус 4,5 па наниже ниједан третман, попут задимљавања воћњака, није могао да помогне да не дође до најгорег. Слична ситуација је била и 2012. године и тада је све цветало у исто време и тако је измрзло.
Воћари треба да наставе да прате здравствено стање у својим засадима и да сходно томе раде третмане како би и сачували родне потенцијале воћа за наредну годину.
А.Ђ.