Изложба рукотворина из Војводине – очување традиције и вредно наслеђе

Више од хиљаду ручних радова врхунске израде изложено је у учионицама Основне школе „Фејеш Клара“ на 24. Међународној изложби рукотворина. Вредни радови дело су око 300 чланица из 52 мађарска удружења из читаве Војводине. Изложба је редовна, годишња активност Савеза љубитеља ручних радова Војводине са седиштем у Врбасу, а Кикинда је, ове године, домаћин први пут.

– Веома смо срећни што смо домаћини ове међународне изложбе. Осим изузетне технике израде, сваки предмет има и своју историју, причу и симболику, сваки је део мађарске традиције и културе. Значајно је и што се учесници друже и размењују знања, искуства и идеје. Својим радовима дају допринос развоју и очувању народне културне баштине – рекла је Мелита Гомбар, чланица Градског већа за националне мањине.

Домаћини манифестације су чланице Секције ручног рада „Виола“ КУД-а „Еђшег“.

– Радимо све што могу руке да створе – хеклање, штрикање, вез, столњаке, јастуке, мушеме, украсне и одевне предмете – каже Розалија Варга, председница Секције. – Окупљамо се сваке среде. Жао нам је што нам слабо долазе млади како бисмо могли да им пренесемо наше вештине.

Јулијана Шимон је стигла из Бачке Тополе. Донела је своје ручно бојене ткане тепихе које израђује у Секцији за одржавање мађарске традиције и етнографије. Она је и заменица председника Савеза љубитеља ручних радова Војводине.

– Ове године славимо 25 година постојања. Последњих година формирају се и дечије групе јер је наш задатак да обичаје предајемо на чување младим генерацијама. Организујемо и кампове за децу и за одрасле и размењујемо знања са удружењима из Мађарске. Сваке године у септембру Савез расписује конкурс за најбоље радове у очувању традиционалних рукотворина – каже Јулијана.

Жене које са пуно стрпљења и љубави израђују уметничке рукотворине уживају у заједничком раду и дружењу, каже Илонка Јовин, пензионерка из Кикинде,  чланица „Еђшега“.

– Сликам, хеклам, сад сам почела и да везем, то сам научила у Секцији – каже Илонка. – Свиђа ми се друштво, учланила сам се и у фолклорну и у певачку групу. Први пут сам на оваквој изложби и јако ми се све допада, већ сам видела неке радове и добила нове идеје.

Изложба рукотворина доступна је посетиоцима још данас и у суботу, од 13 до 17 сати. У недељу, на свечаности затварања која ће се одржати у КУД „Еђшег“, биће додељене дипломе учесницима, а Кикинда ће организацију догађаја за наредну годину предати удружењу из Чантавира.

Манифестацију народног стваралаштва подржали су Град, Мађарски национални савет и Покрајина.

(ВИДЕО) Посета министра културе Николe Селаковића: Значајна средства за „Теру“ и Музеј

Министар културе Никола Селаковић у оквиру посете Кикинди потписао је уговоре о конкурсном финансирању са...

(ВИДЕО) Кикинда може да рачуна на подршку Покрајине, истакла председница Владе Војводине Маја Гојковић приликом посете нашем граду

Почела је изградња атмосферске канализације у оквиру пројекта „Слив Моравска” коју заједнички финансирају Покрајинска влада...

Don`t copy text!