Изложба посвећеника Горана Биримца: данима чекам срну да је фотографишем

Велика страст и посвећење утисци су које стиче посматрач фотографија Горана Биримца, гледајући, оком његовог објектива, све мотиве које је зауставио у времену. Изложба само 35 од 2,5 милиона фотографија, после Башаида, у којем живи, приређена је, од вечерас и у Кикинди, у Народној библиотеци.

Биримца су подржали, пре свега, из Завичајног одељења, чијем настојању да сачувају овдашње мотиве, свакако доприноси и његов рад.

– Значај рада Горана Биримца је у томе што он, на својим фотографијама, бележи све што се дешава у Кикинди и околним селима: манифестације, мотиве, пејзаже јер, оно о чему се не пише, ако се сликом не овековечи, неће остати забележено. Такође, његове фотографије природе утичу на нашу свест да морамо да чувамо оно што нас окружује – рекла је Милана Бајкин из Завичајног одељења, која је водила представљање.

Да фотографише Биримац је почео пре 15 година, а да први пут представи свој рад пристао је, на наговор пријатеља, тек пре неколико месеци, када је приређена изложба у Башаиду.

– Почео сам тако што сам фотографисао своје село, парк, па природу. Седнем на бицикл и оно што ми је занимљиво, забележим. Много пута се догодило да сам фотографисао куће, делове грађевина или неке мотиве који су, затим, нестали. Сликам природу, волим да сликам и животиње, а њих је најтеже сликати, посебно дивље. Некада сатима чекам да бих добио неколико фотографија. Посебно волим коње. Са фијакеријада широм Војводине долазим са неколико хиљада фотографија, од којих изаберем стотинак – прича Биримац који је фотографисао и за „Војвођански магазин“ са новинарком Весном Бојић. Сарађује са многим медијским кућама, а жеља му је, каже, да направи монографију свог Башаида.

Уметнички допринос причи о задржаним сликама дали су Вукашин и Тадија Бајкин са одсека за тамбуру Музичке школе, и Жељана Радослава Прибиш, млада рецитаторка из Мокрина. Посебан гост промоције био је Ненад Чавић из Мокрина, организатор Сељачког партија, чији је Биримац официјелни фотограф. Гости, публика, пријатељи, сарадници и колеге из „Аутопревоза“ у којем је запослен, испунили су вечерас хол Библиотеке.

Наредне поставке већ су уговорене у Банатском Карађорђеву и у Јаши Томићу. Изложба под називом „Кроз мој објектив“ биће постављена у холу Библиотеке до после празника. Остаје вера да ће овај посматрач и уметник успети у томе да своје дело сабере у монографију, што ће помоћи у ономе што јесте његов основни мотив – да овај свет сада, остане забележен за оне који долазе после нас.

С. В. О.

(ВИДЕО) Предата листа Коалиције „Александар Вучић- Кикинда сутра”

Изборна листа кандидата за одборнике коалиције окупљене око Српске напредне странке „Александар Вучић- Кикинда сутра”...

(ВИДЕО) Хуманитарна организација Срби за Србе: За нову кућу породице Тот-Докић из Мокрина

Хуманитарна организација Срби за Србе позвала је донаторе широм света да се прикључе њиховој новој великој...

Don`t copy text!