Изложба фудбалских реквизита – преданост и страст голмана Савина

Уочи Светског првенства у фудбалу, Народни музеј приредио је тематски оригиналну колекционарску изложбу фудбалских реквизита под називом „Збирка у шеснаестерцу“. Поставка је власништво некадашњег голмана из Српске Црње, Горана Савина.

– Постао сам колекционар када и голман. Куповао сам, размењивао, добијао, али сам много тога и поклонио. Захваљујући својој пасији упознао сам много људи широм света. Знајући за моју страст, многи су ми и помагали. Рецимо, дрес репрезентације Уганде донео ми је пријатељ који ради у Плавим шлемовима у тој земљи. Имам и рукавице Ирана са заставом коју су зашили на њих – каже Савин.

Горан Савин је две и по деценије бранио за „Будућност“ из Српске Црње, „Црвену звезду“ из Руског Села, „Рохам“ из Нове Црње и „Граничар“ из Радојева.

У бројевима, ова импресивна и вредна збирка садржи: 150 дресова, око 70 заставица клубова и репрезентација, 205 пари голманских рукавица, више од 20 хиљада сличица фудбалера, аутограме, око две хиљаде улазница и стотинак педантно и посвећено направљених фудбалских албума.

Највреднији део колекције свакако су фудбалске рукавице које су стигле из Шпаније, Енглеске, Немачке, Данске, Шведске, Швајцарске, Белгије, Лихтенштаја и, свакако, од голмана клубова са домаћег терена. Један од њих, Кикинђанин Драган Жилић, који је бранио и за нашу репрезентацију, школски је друг аутора из гимназијских дана. Из Немачке је стигао на изложбу и симболично ју је отворио, приложивши пар рукавица на голманску мрежу на изложби.

– Одушевљен сам одзивом суграђана. Мислим да је ово јединствен догађај, уникатан у сваком смислу. Колекција открива Горанову професионалност и  истрајност као колекционара – рекао је Жилић.

Изложбу је, уз Савина и Жилића, отворио и кустос-историчар Народног музеја, Милош Пушара. У име локалне самоуправе, из Градског већа отварању су присуствовали Валентина Мицковски, задужена за културу и образовање и Драган Пецарски, задужен за спорт и омладину.

Изузетно креативно постављена збирка сасвим сигурно је права атракција за љубитеље фудбала, али и све пасиониране колекционаре који разумеју посвећеност и истрајност у опредељењу које Савин, једноставно, живи.

Поставка „Збирка у шеснаестерцу“, Горана Савина, у малој сали у приземљу Народног музеја биће доступна до 10. јануара.

(ВИДЕО) Кикинда може да рачуна на подршку Покрајине, истакла председница Владе Војводине Маја Гојковић приликом посете нашем граду

Почела је изградња атмосферске канализације у оквиру пројекта „Слив Моравска” коју заједнички финансирају Покрајинска влада...

(ВИДЕО) Матурантским плесом средњошколци послали најлепшу слику из Кикинде

Уз звуке из Штраусове опере „Слепи миш” кадрил на тргу испред Градске куће матуранти средњих...

(ВИДЕО) Кикиндски малишани учествовали у Кросу РТС-а

Малишани из кикиндских вртића учествовали су на 34. кросу РТС-а „Кроз Србију“. У дворишту Гимназије „Душан Васиљев“...

Don`t copy text!