1 октобра, 2023

Грађани платили пут који не постоји 1,5 милијарди динара, Милешевић за додатне радове узима два милиона евра

Пут Иђош- Ада, који није легализован, нема употребну дозволу и није безбедан за саобраћај, грађани Кикинде и Војводине платили су 1,5 милијарди динара, а за наводни вишак радова, фирма Зорана Милешевића, на основу судске одлуке, сада наплаћује из градске касе два милиона евра– због чега је рачун Града блокиран. Управо на деоници тог пута, на укрштању са пружним прелазом, на месту где коловоз ни не постоји, конференцију за новинаре одржала је Станислава Хрњак, председница Градског одбора Српске напредне странке.

Обраћање јавности уприличено је на путу због чије изградње су грађани задужени, управо како би Кикинђани могли да виде шта је то што плаћају, истакла је Хрњакова. Она је подсетила да је Покрајинска влада, на челу са Бојаном Пајтићем, односно тадашња Демократска странка која се, у међувремену, распала на неколико фракција, заједно са својим политичким и пословним пријатељем у Кикинди, Зораном Милешевићем, иницирала инвестицију- пут до моста на Тиси код Аде.

Поред Кикинде, требало је да буду укључене и три суседне општине: Нови Бечеј, Чока и Ада и тако је и било на самом почетку јер је требало да буде урађена експропријација земљишта. Притом се инсистирало да Кикинда буде и инвеститор у овом пројекту, нагласила је Хрњакова.

– Проблем је у старту настао јер су у пројекту за пут Иђош-Ада евидентиране три велике грешке. Прва је што није предвиђена железничка пруга. Затим, грађевинска дозвола је издата само за један део радова, а сви каснији, остали радови, били су реализовани на основу непостојеће грађевинске дозволе. Трећи проблем је што су изостале све потребне експропријације земљишта. Не постоји могућност да инвеститор реализује било какав пројекат преко туђих парцела, а овде се то догодило; део пута иде преко парцеле која припада „Менти“ из Падеја, а други део потпуно излази из тог пројекта. Врло је интересантно и то да је за све радове био задужен подизвођач подизвођача, фирма „3Д пројект“, власника Зорана Милешевића. Ова фирма је радила неку врсту вишка радова који су увек чинили десет одсто – указала је Хрњак.

Председница Градског одбора СНС-а подсетила је на још неке послове Милешевићевих фирми, који су праћени сумњом у малверзације.

– Занимљиво је да се тако завршавало све што је ДС, односно Зоран Милешевић радио у овом граду – закључила је. – На улазу у Кикинду стоји хладњача за коју је Развојна банка Војводине дала кредит у вредности милион евра. Он није плаћао тај кредит, па је Банка, у преводу – партијски пријатељи Зорана Милешевића, одлучила да то мора да се прода. Хладњачу је купила фирма „Мултиком“ чији је власник Драган Ђилас. Ова овде прича кошта грађане Кикинде и Војводине 1,5 милијарди динара. Затим, хотел „Нарвик“ – диван хотел који је сада рушевина и ругло у самом центру, озбиљно угрожава пролазнике и урушава слику града. Све су радили на исти начин јер је, до 2013. године, Кикинду водио Зоран Милешевић. Саво Добранић, Илија Војводић, Оливера Кантар и Едита Дивковић, чланови ДС-а, радили су онако како им је говорио Милешевић и то Кикинђани знају, то није тајна. Све што су започели и наплатили, оставили су или недовршено или задужено или разрушено. У овом моменту, пут кошта грађане Кикинде два милиона евра, од тога је један милион само камата. Пут никада није завршен, никада није добио употребну дозволу, никада није био безбедан за саобраћај, и на њему се, нажалост, дешавају инциденти, какав је и недавна саобраћајна несрећа на пружном прелазу јер Железница Србије не може да изда сагласност за њега.

Хрњак је истакла да је СНС 2013. године затекао 950 милиона дуга у градској каси које је оставио ДС. Грађани треба да знају, додала је, да су челници Градске управе направили савесну рационализацију трошкова. Град се неће задуживати за нове, велике и озбиљније инвестиције, али то свакако не значи да тих инвестиција неће бити, рекла је.

– Будите сигурни да ће све планирано и важно за грађане Кикинде – завршетак фабрике воде, мини-постројења за пречишћавање воде у селима, радови на Болници, комуналној инфраструктури, бити реализовано. Трудићемо се и радити са још више енергије, управо због свих ових околности у којима смо се нашли. Судска одлука јасно гласи да је Град Кикинда, као инвеститор, крив. Треба да видимо ко је крив за све што нам се у овом тренутку дешава и апсолутно ћемо тражити одговорност. Сигурна сам да ћемо изаћи из овога и да ћемо реализовати све пројекте које смо најавили јер грађани то заслужују. Нећемо одустати, борићемо се да постижемо резултате у корист грађана Кикинде и да свако за своја дела или недела одговара – поручила је председница кикиндских напредњака.

(ВИДЕО) Потпредседник Владе Милош Вучевић: Честитам на томе како сте од лудаје направили бренд

Изасланик председника Србије Александра Вучића и потпредседник Владе Милош Вучевић посетио је манифестацију „Дани лудаје“....

не, не , не!!!!!!