3 октобра, 2023

Градски пси– луталице којих не треба да се плашите

Препознаћете их по зеленој огрлици. На њој ће писати „Градски пас“. То значи да је пас вакцинисан, стерилисан и да није агресиван, па је након што је прошао такозвани третман ЦНР (Catch and release) враћен на улицу. Ако желите да добијете друштво новог четвороножног љубимца- можете и да учините добро и хумано дело и удомите га.

Наиме, служба зоохигијене Јавног предузећа „Кикинда“ од 14. фебруара започиње акцију обележавања паса зеленим огрлицама на којима пише „Градски пас“. Циљ акције је да се, на јанхуманији начин, смањи број паса луталица- каже за Кикиндски портал Бранка Живаљевић, руководилац службе зоохигијене и гробља у ЈП „Кикинда“.

– Ми смо и до сад хватали псе луталице и враћали на лице хватања, али ти пси нису били обележени. Сада ћемо те псе додатно обележити зеленим огрлицама на којима пише „Градски пас“. Сви пси који буду враћени су прошли кроз програм ЦНР што значи да смо га ухватили, стерилисали, вакцинисали, чиповали и као пса који није агресиван, вратили на локацију на којој смо га пронашли. Ти пси се неће пуштати на места на којима се налазе предшколске установе, школска дворишта, болница, него ће бити по мирнијим деловима града да не би изазвали реакцију грађана. Програм има веома добре резултате у европским земљама, па смо и ми кренули са тим- указује Бранка Живаљевић.

У плану за наредни период је и постављање кућица за псе на одређеној локацији у граду.

-Да би тај пас имао што хуманији третман, ми ћемо обезбедити кућице за псе, где ће наши радници да их хране и поје. Позивамо и грађане који воле животиње, да могу слободно да их хране и поје. Појење ће посебно важно бити у летњим месецима, када су високе температуре.

Удомите градског пса

Сви заинтересовани грађани који желе да удоме градске псе могу да се обрате служби зоохигијене, која се налази на адреси Тополски пут број 10, контакт телефон 404-631.

-Ако им се свиди, могу да узму пса, дођу у зоохигијену и ми ћемо да променимо власништво у чипу. Апелујемо на грађане да не скидају огрлице псима јер овом акцијом желимо да укажемо на значај удомљавања као и да овако обележене псе не пријављују служби зоохигијене јер су ваксинисани, стерилисани и нису агресивни. Наш крајњи циљ није да напунимо капацитет прихватилишта, него да покушамо да сваком псу нађемо нови дом- истиче наша саговорница.

(ВИДЕО) Потпредседник Владе Милош Вучевић: Честитам на томе како сте од лудаје направили бренд

Изасланик председника Србије Александра Вучића и потпредседник Владе Милош Вучевић посетио је манифестацију „Дани лудаје“....

не, не , не!!!!!!