27 септембра, 2023

Грађани ће добијати СМС поруку упозорења пред невреме

Грађани би, пред невреме, ускоро требало да добијају СМС поруку упозорења, предвиђено је новом стратегијом смањења ризика од катастрофа.

Суперћелијска олуја која је прошла и кроз нашу земљу покзала је да грађани или не разумеју упозорења Републичког хидрометеоролошког завода или не знају шта поводом њих да предузму.

Старом стратегијом из 2011. дефинисане су четири врсте метеоаларма које издаје РХМЗ – зелени, жути, наранџасти и црвени. На основу тих упозорења реагује Министарство унутрашњих послова.

– Након пријема ових информација од стране Сектора за ванредне ситуације уз додатна упутства, ове информације се прослеђују организационим јединицама Републике Срвије и обавештавају се локални штабови за ванредне ситуације у чијој надлежности је и она прва ситуација попут ванредне ситуације – рекао је Горан Михајловић, помоћник директора РХМЗ-а.

Новом статегијом предвиђено је увођење јединственог броја 112 који ће објединити све надлежне службе – полицију, ватрогасно-спасилачке јединице, хитну медицинску помоћ. Први на потезу биће МУП који ће издавати упутства грађанима.

– Министарство унутрашњих послова треба, преко одговарајућих мобилних оператера, да пошаље обавештења грађанима. Ако у ванредним ситуацијама дође до ометања критичне инфраструктуре, постоје специјализоване јединице које обавештавају грађане на терену – изјавио је др Владимир Цветковић, професор на Факултету безбедности.

Упозорење путем СМС-а уведено је у бројним државама у свету, међу којима је и Грчка. У тој земљи „аларм“ за невреме уведен је 2019, после великих пожара у Атини. Када тај систем заживи и у нашој земљи, упозорење на опасност од временских непогода стићи ће на мобилне телефоне свих грађана унутар угрожених подручја, пишу „Вечерње новости“.

(ВИДЕО) Потпредседник Владе Милош Вучевић: Честитам на томе како сте од лудаје направили бренд

Изасланик председника Србије Александра Вучића и потпредседник Владе Милош Вучевић посетио је манифестацију „Дани лудаје“....

(ВИДЕО) Свечано у Руском Селу: Откривању споменика Арсенију III Чарнојевићу присуствовао и министар Селаковић

https://youtu.be/MlYvG-bjOyM?si=sbwb-0JjjaELrL5M У порти храма Успенија Пресвете Богородице у Руском Селу, уприличено је откривање и освећење...

не, не , не!!!!!!