Годину дана након невремена: Стигао нови крст за цркву у Мокрину

Прошлог августа са цркве Светог Архангела Михаила у Мокрину, услед невремена и силине ветра, срушен крст на куполи. Крст, постављен 2004. године, је био причвршћен за греду која је била трула, био је од дрвета и обложен бакром. Како је потпуно искривљен приликом пада било је потребно израдити нови који је средином недеље стигао у цркву.

-Недуго након невремена јавио нам се Павле Ж. Ђорђевић из Раковице који је донирао нови крст израђен од прохрома након чега је и позлаћен. Његови бака и деда су из Мокрина и сахрањени су на овдашњем гробљу.Овај крст ће трајати дуго година  – каже за наш портал свештеник мокринске цркве Славко Јовановић.

Током  пада крста оштећен је и део крова на цркви.

-Кров је саниран, а нови крст покриће звоник и вода више неће улазити у цркву, што је био случај када смо имали стари – појаснио је наш саговорник.

Нови крст налази се у цркви, а биће постављен након што га митрополит банатски Никанор освешта.

Изградња цркве у Мокрину почела је 1762. године и првобитно је била висока 12 метара. Доградњом, 1835. и 1836. године, храм је добио нови торањ са сатовима и пошто је изграђена припрата, црква је продужена за 15,5 метара, тако да је садашња дужина 43, а торањ је висок 42 метра. На звонику се налазе се три звона, од којих су два, велико и мало, по други пут претопљена 2008. године.

У цркви се налази висока барокна олтарска преграда, са дрворезбарским радом рокајних мотива, и то  је први  сликарски подухват Теодора Илића Чешљара по доласку са школовања на бечкој Академији. То је уједно и једини у потпуности сачуван Чешљаров иконостас, који као такав представља значајно сведочанство о наступајућим иконографским и ликовним новинама.

Црква Светог Архангела Михаила је споменик културе у непокретно је културно добро од изузетног значаја.

А.Ђ.

 

 

 

Don`t copy text!