Глодари пожњели пшеницу: Попасене парцеле преоране још јесенас

 

Бошку Добранићу из Руског Села пољопривреда је примарна делатност. Обрађује око 100 јутара земље и мали је број парцела које су у закупу.

– Тренутно стање јесењих усева, пре свега пшенице и јечма, је, у најмању руку, неизвесно. Лично, никада нисам доживео овакав напад глодара на озиме стрнине који смо имали у претходном периоду. И други пољопривредници са којима сам разговарао такође су затечени оним што се десило. Поједини од њих већ су током ране јесени преорали пшеницу коју су посејали јер су је глодари употпуности уништили – каже Добранић.

На срећу, напомиње његове парцеле под житом још увек се држе, међутим додаје да је неизвесно шта ће се десити до периода када пшеница изађе из мировања и поново почиње вегетацију.

-Поред овог проблема све нас, пољопривреднике, брине цена пољопривредних производа. Главно питање је да ли ћемо имати позитивну производну годину. Прошле године цене су биле прениске, али ми, који живимо од пољопривреде, морамо да обрађујемо земљу – каже наш саговорник.

Пољопривредници су почели са такозваним затварањем бразде која чува влагу у земљишту и нужна је мера за бољи принос.

-Очување зимске влаге је важно. Ове године, током касне јесени и почетком зиме не можемо да се жалимо на количине падавина. Сада влаге има довољно, што не значи да ће потрајати. Код нас је уобичајено да током сушног пролећа влага брзо нестане. Црница коју обрађујемо захтева честе падавине које доносе висок принос – сазнајемо од Бошка Добранића.

Прошле године у рускоселском атару принос кукуруза био је пристојан, али је цена допринела да ова култура не буде профитабилна. Тренд смањења парцела под жутим зрном присутан је неколико година уназад и зависи од газдинства до газдинства.

А.Ђ.

(ВИДЕО) Хуманитарна организација Срби за Србе: За нову кућу породице Тот-Докић из Мокрина

Хуманитарна организација Срби за Србе позвала је донаторе широм света да се прикључе њиховој новој великој...

(ВИДЕО) „Козара“ поново уговара производњу са пољопривредницима

https://youtu.be/fAQrpDR18Vg?si=lN7EuMEo1aC8tKm-   Пшеницу, иако је у солидном стању, потребно је заштитити, истакао је у подкасту...

(ВИДЕО) Посета високих званичника МУП-а: Кикинда обезбеђује заштиту својих грађана

Вршилац дужности помоћника министра унутрашњих послова Србије и начелник Сектора за ванредне ситуације Лука Чаушић...

Don`t copy text!