10 децембра, 2023

Гласајмо да „Совембар“ добије престижну награду „Туристички цвет“

Туристичка организација Србије расписала конкурс за избор најбољих у 2023. години у више категорија који ће добити најпрестижнију награду у области туризма у Србији – „Туристички цвет“. Категорије су: туристичка организација, туристичка манифестација, туристичка агенција, хотел, остали угоститељски објекти за смештај, правни субјект за допринос у унапређењу туристичке понуде и промоције туризма, инфлуенсер – блогер и електронски или штампани медиј за предствљање Србије.

Туристичка организација послала је номинацију за „Совембар“ у категорији манифестације. Гласање је почело 25. октобра и траје до 7. новембра, обавља се искључиво електронски,  а могуће је гласати један пут са једне ИП адресе.

-„Совембар“ је јединствена манифестација у Србији и сматрамо да заслужује ово престижно признање. Кикинда је једино признато урбано зимско станиште сова ушара на планети Земљи. Орнитолози широм света радо долазе током зиме да посматрају и изучавају ове птице. Дејвид Линдо, британски орнитолог и новинар, један од највећих промотера кикиндских сова, као и Милан Ружић, председник Друштва за проучавање и заштиту птица Србија који нам сваке године помаже у бројању утина, али и промоцији овог природог фенмена. Позивамо све да гласају – истакла је Јасмина Миланков, в.д. директорица Туристичке организације.

 

Једино је у нашем граду новембар „Совембар“, а манифестација се организује од 2012. године. Кикинђани се на посебан начин одужују птицама које су постале симбол града.

-Циљна група манифестације су деца од предшколског узраста до шестог разреда. И ове године, од првог до последњег дана новембра, имаћемо низ манифестација посвећених утинама током којих ће бити организован велики број радионица, едукативних садржаја и предавања која деци приближују значај сова ушара за наш град. Уједно их учимо како да чувају и сачувају њихово највеће урбано зимско станиште. Прво бројање сова и сова патрола планирано је за 24. новембр. Тада ће бити и централно обележавање „Совембра“ уз квиз знања „Свет сова ушара“ и мини базар – сазнајемо од Јасмине Миланков.

Дуже од  две деценије сове ушаре зимују у градском језгру Кикинде. Током протеклих 12 година биолози и орнитолози прате њихово кретање и живот на Градском тргу јер са падом температуре и опадањем лишћа, повећава се број симпатичних и корисних птица по којима је наш град постао планетарно познат.

Децембра 2009. године избројан је рекордан број, 734 јединке, у самом градском језгру. Тако, ове, по дану непомичне птице, ноћу када крену у лов, штите локална газдинства и људе од глодара. На основу истраживања исхране утина, оне на територији града Кикинде у току пет зимских месеци поједу око пола милиона мишоликих глодара.

Подсетимо и да је Кикинда добила „Туристички цвет“ 2017. године за  „Дане лудаје“, када је ова манифестација проглашена за најбољу у земљи.

не, не , не!!!!!!