Гимназијалац Богдан Завшин представио награђени рад о Павлу Кенђелцу

Српска православна црквена општина организoвала је предавање посвећено једној од најзначајнијих историјских личности Кикинде Павлу Кенђелцу. Овом приликом представљен је и научно – истраживачки рад имназијалца Богдана Завишина посвећен животу и раду Павла Кенђелца, а који је освојио прво место на Републичком такмичењу ценатара за таленате.

-Веома је важно да се суграђани упознају са личношћу и значајем Павла Кенђелца. Био је један од најобразованијих и најистакнутијих личности крајем 18. и у првој половини 19. века. Дао је свој допринос и у природним наукама pre Чарлса Дарвина и због тога је дошао у сукоб са Српском православном црквом – рекао је Завишин.

Свештеник Мирослав Бубало напоменуо је да му је драго што је црквена општина суорганизатор догађаја који слави знамените Кикинђане.

-Павле Кенђелац је неко о коме треба сви да знају и наша деца . Син је Христофора Кенђелца, оснивача Кикинде и једног од најобразованијих Кикинђана и тог и овог времена. Управо овакви људи треба да су узор нашој деци – напоменуо је протојереј Бубало.

Догађају је присуствовао и председник Скупштине града Младен Богдан.

-Важно нам је да подржимо иницијативу младих који се интересују за историју нашег града. Ко су људи који су га градили, основали и урадили пуно и за световни, али и за друштвени живот града – истакао је Богдан.

 

Don`t copy text!