ФЕНОК и етно камп 23. пут доводе музику, игру и песму у наш град

Од среде, 17. до недеље, 21. јула у дворишту Курије у организацији АДЗНМ „Гусле“ биће одржани Међународни фестивал оркестара и етно камп. Током пет вечери, 23. манифестације, биће организовано шест концерата, најавио је директор Зоран Петровић.

-ФЕНОК ће окупити оркестре и солисте из Италије, Турске, Бугарске, Македоније, Румуније и наше земље. ФЕНОК отварају домаћини фолклорни ансамбл, солисти и Велики народни оркестар „Гусала“. Наступиће тамбурашки састав Зорана Бугарског Брице односно оркестар „Зоруле“, један од најбољих младих тамбураша у земљи. У петак су нам гости наши тамбураши из Румуније, Турске и Италије. У суботу, на првом вечерњем концерту од 19 сати који је посвећен преминулој др Злати Марјановић, биће изведене мелодије из свих крајева где Срби живе. Гости ће нам бити чланови етно састава „Култ“ под вођством Луке Косановића, солисте националног ансамбла „Коло“. Кикинђани ће моћи да виде и студенте са македонске академије. Исте вечери од 20.30 часова наступа „Биг бенд“ из Зрењанина. Последње вечери, у недељу поново су на сцени домаћини, наш рок састав „Ворд ап“ -истакао је Зоран Петровић.

Сви концерти почињу у 20.30 минута и из најстаријег друштва позивају суграђане да их пропрате. Етно камп је научно истраживачка станица музичко-традиционалног фолклора Баната и такође траје 23 године. Окупиће тридесетак студената и ученике средњих музичких школа, а ментор је др Драгица Панић из Бања Луке, док је новина да су, поред Игора Попова, уметничког руководиоца „Гусала,  коментори кампа и мастер Катарина Николић са музиколошког института академије уметности и Давор Седларевић из Центра за културу из Колашина.

-Учесници су са Факултета музичке уметности из Београда, Академије уметности из Бања Луке, Музичке академије из Новог сада Штипа из Македоније, Западног универзитета из Темишвара, музиколошког института српске академије из Београда, Центар за културу „Мијат Машковић“ из Колашина, ученици средње музичке школе из Суботице, Сомбора и Краљева. Први пут учествују и полазници  Академије из Приштине и ученици Балетске школе из Панчева. На терену ће се истраживати народна традиција Срба и свих осталих народа који живе у српском, мађарском и румунском делу Баната – навела је Магдалена Попов, уметнички руководилац „Гусала“.

Етно камп обухватиће и бројна предавања еминентних стручњака из земље и региона, као и промоције књига и ЦД-а. Биће промовисан четврти ЦД Женске певачке групе Гусала, али и монографија етно кампа у којој су сабране све 23 године одржавања.

-Биће промовисана и етно грађа и помоћу бар кодова сви који желе моћи ће да на платформама послушају аудио снимке – додала је Магдалена Попов.

А.Ђ.

Don`t copy text!