Емилија, најбоља млада балканска стрип-уметница

Млада Емилија Деспотов из Мокрина воли да црта и то је, чини јој се, радила одувек. Затим се заинтересовала за стрип. Испоставило се да јој није донео само пуно радости, као и увек када седне испред празног папира са прибором за цртање. Ових дана обезбедио јој је велико признање – награду за најбољег дебитанта на јединственој Балканској смотри младих стрип аутора. Ова престижна манифестација одржана је 26. пут у Лесковцу и на њој је су наступили излагачи из чак 83 земље са шест континената.

– Мени је важно да радим оно што волим, а то је цртање. Свакако, срећна сам што сам освојила награду на овако јединственом фестивалу – каже скромно Емилија.

Емилија похађа Средњу уметничку школу „Богдан Шупут“ у Новом Саду, смер графички дизајн, и од септембра ће бити матурант. Ужива у ономе што ради и срећна је што томе може да се посвети. Не воли да се хвали наградом иако има сва права на то; признање за најбољег дебитанта млађег од 19 година освојила је на Смотри на коју никада није стигло више радова – у конкуренцији је било преко три хиљаде стрип-аутора.

У уметничком правцу који је, до скоро, био претежно „мушка територија“, и за који се сматрало да је већ помало заборављен пред налетом брзих слика нових технологија, Емилија је показала изванредан таленат и преданост.

Каријеру стрип-цртача утврдила је на кикиндској стрип-радионици која се одржавала у мокринској Библиотеци. Али је, као ликовни уметник, већ илустровала две књиге своје мајке, песникиње, Зорице Томовић Деспотов. И наставља, сигурним кораком, свој уметнички пут. Запамтите име ове младе уметнице, Балкан се већ поноси њом.

С. В. О.

Don`t copy text!