Едукација и квиз о HIV-у и AIDS-у за најризичније групе

О HIV-у и AIDS-у, мерама превенције и заштите, на Међународни дан борбе против ове болести, данас су слушали основци у Школи у Башаиду и ученици Техничке школе. Поред трибина, кикиндски Црвени крст организовао је и квиз знања и химанитарну журку.

– Идеја је потекла од нашег ученичког парламента. Хтели смо да обележимо овај дан на нивоу целе школе и сви ученици су, на неки начин, укључени. Сматрамо да је важно да, у сарадњи здравствених и образовних установа и медија, значајне информације дођу до младих које су нам циљна и најосетљивија група када је ова тема у питању. Ученици су веома заинтересовани за овакав вид едукације и то је добро јер када информације добијају од вршњака, лакше их примају и усвајају – каже психолог Техничке школе, Радојка Француски.

Ученике је, са превенцијом HIV инфекције, упознала докторка Драгана Грујић, док је др Горан Абрахам ђацима говорио о штетним навикама модерног доба, као узрочницима симптома и настанка болести, и о полно преносивим болестима.

– Средњошколци су најризичнија група, мада се, нажалост, старосна граница помера на ниже – истиче др Абрахам. – Немају довољно знања о полно преносивим болестима, нису ни довољно ни правилно обавештени. Данас свако може да даје информације и изјаве које су јавне и нису проверене и већина их прихвата не проверавајући ко прича, што је важније од тога шта се прича.

После предавања је одржан квиз знања у којем су учествовали волонтери Црвеног крста и ученици Техничке школе.

– Квиз је о свему што би млади требало да знају о вирусу и болести. Доставили смо и промо-материјал са информацијама о мерама превенције, првим симптомима и коме да се обрате уколико су имали незаштићен полни однос – каже стручни сарадник Црвеног крста, Бела Шаму.

Подршку акцији дали су пицерија „Либеро“ и ресторани „Ујнина кујна“, „Банат бар“ и „Фрида“, који ће наградити све учеснике квиза. У акцију се, и ове године, укључио Клуб „Pazzia“, где ће вечерас бити одржана хуманитарна журка. Улазница ће бити слаткиш за децу-кориснике Народне кухиње.

Светски дан борбе против AIDS-a, 1. децембар, ове године UNAIDS (Заједнички програм Уједињених нација за HIV и AIDS) обележава под слоганом „Нека воде заједнице“, чиме се позива на акцију да се подрже заједнице особа које живе са HIV-ом и заједнице особа у повећаном ризику од HIV-а.

(ВИДЕО) Хуманитарна организација Срби за Србе: За нову кућу породице Тот-Докић из Мокрина

Хуманитарна организација Срби за Србе позвала је донаторе широм света да се прикључе њиховој новој великој...

(ВИДЕО) „Козара“ поново уговара производњу са пољопривредницима

https://youtu.be/fAQrpDR18Vg?si=lN7EuMEo1aC8tKm-   Пшеницу, иако је у солидном стању, потребно је заштитити, истакао је у подкасту...

(ВИДЕО) Посета високих званичника МУП-а: Кикинда обезбеђује заштиту својих грађана

Вршилац дужности помоћника министра унутрашњих послова Србије и начелник Сектора за ванредне ситуације Лука Чаушић...

Don`t copy text!