Документарни филм „Гаравице” вечерас су гледали и Кикинђани: Потресна сведочења о страдању српског народа

Документарни филм „Гаравице“ аутора Драгана Радовића, који се бави страдањем Срба у Другом светском рату, на простору Бихаћке Крајине приказан је вечерас у кикиндском Народном позоришту.

Филм, чије приказивање је организовао Град Кикинда, у сарадњи са Српском православном црквеном општином заснован је на више од три хиљаде докумената, судских пресуда, саслушања, записника и извештаја, као и исказима 27 преживелих сведока. Објашњава и последице које су уследиле након ликвидација на Гаравицама и другим масовним стратиштима у Бихаћу, Цазину, Великој Кладуши, Босанској Крупи и Босанском Петровцу.

Владимир Бурсаћ из Зрењанина, који је написао више текстова и научних радова о страдању Срба у широј околини Бихаћа, каже да је филм „Гаравице” пројекат Фондације „Заборављени корени” и да је рађен више од две године.

– Аутор филма и оснивач Фондације, Драган Радовић, живи у Источном Сарајеву и прешао је десетине хиљада километара да би снимио овај филм.  Забележио је сведочења 27 живих сведока који су као деца доживели те страшне злочине, од којих 15 говори у филму. Истраживао је у историјским архивима документа, дигитализовано је 2000 страна докумената који ће бити објављени у три зборника- рекао је Бурсаћ.

Филм је премијерно приказан 23. октобра прошле године у Бањалуци. До сада га је видела публика у 22 града у Републици Српској, а ово је 14-ти град у Србији где се приказује. „Гаравице” је имала прилику да види и публика у Ротердаму.

– Бројна су страдања српског народа у Другом светском рату, али постоје стратишта о којима се мало зна или никако не зна- истакла је Дијана Јакшић Киурски, заменица градоначелника .- Управо вечерас овај филм сведочи једну такву, болну истину. Сама идеја аутора је жеља да се очува сведочанство о страдањима, да се проноси глас и истина о њима о и да се сећајући се тога са дубоким пијететом према жртвама, помолимо да се тако нешто никада не понови. Посебно је болно чути сведоњема преживелих, кажу да их има 27-оро,  од којих је 15 у филму. Нека је вечни помен жртвама- поручила је Јакшић Киурски.

Филм је преведен и титлован на више европских језика, тако да може да има и међународни живот. Улазак на филмску пројекцију био је бесплатан.

(ВИДЕО) Предата листа Коалиције „Александар Вучић- Кикинда сутра”

Изборна листа кандидата за одборнике коалиције окупљене око Српске напредне странке „Александар Вучић- Кикинда сутра”...

(ВИДЕО) Хуманитарна организација Срби за Србе: За нову кућу породице Тот-Докић из Мокрина

Хуманитарна организација Срби за Србе позвала је донаторе широм света да се прикључе њиховој новој великој...

Don`t copy text!