10 децембра, 2023

Дођите у „Европски кутак“ по позивнице за Источно Сарајево, Хомоље…

Гости из организација и удружења који на „Данима лудаје“ представљају своју туристичку понуду налазе се данас у „Европском кутку“ на главној раскрсници на Тргу.

Бранка Гранзов је председница Удружења „Пробуди се“ из Источног Сарајева, рођена је Сарајка, али има јаке везе са нашим градом јер се удала за Кикинђанина.

– Муж је био код сестре у гостима и тако смо се упознали. Наше удружење има сталну сарадњу са Туристичком организацијом из Кикинде, представници наше општине такође су овде са нама. Ми имамо „Дане тикве“ које ћемо, десети пут, одржати крајем септембра. Прошле године највећа је имала 83 килограма. Поднебље је друкчије, већа је надморска висина и брдски је терен, то су, углавном, „стамболке“ – каже Бранка.

Да представе своје удружење, жене из Источног Сарајева припремиле су: ружице од ораха, баклаве, тулумбе, урмашице и ручне радове, затим сируп од руже, од брусница и од боровнице које се, кажу, беру на две хиљаде метара, мед од четинара за бронхитис. Кажу да Кикинђани и гости највише купују „заљевене колаче“ јер тога овде мање има.

Туристичка организација Општине Жагубица Војвођанима на „Данима лудаје“ нуди потпуно друкчије пределе и здраво окружење.

– Представљамо све знаменитости Хомоља, наше природне лепоте и природну храну, мед који се врца само једном и пастрмку са самог изворишта реке Млаве, као и хомољски овчији сир. Туристи посећују и Манастир Горњак и Манастир Тршка црква из 13. века, као и Црни врх. Имамо лековито биље, чист ваздух и воду. Кажу да, ко се напије воде из Хомоља, увек ту и остаје, то се мени догодило – каже Љиљана Марковић.

За крај смо добили срдачан позив да, крајем октобра, посетимо „Дане биља и гљива“ у Крепољину и да се, како кажу наше гошће, упознамо све лепоте српске и влашке културе које су, у овим пределима, нераскидиво везане столећима.

не, не , не!!!!!!