До јуче пријављено 900.000 деце за помоћ државе од 10.000 динара

БЕОГРАД – За једнократну помоћ државе од 10.000 динара до јуче у 17 сати стигле су пријаве родитеља за 900.000 деце, речено је Танјугу у Министарству финансија. Пријава је почела 20. августа и траје до 20. септембра.

Право на помоћ државе има свако дете држављанин Србије до 16 година старости, као и деца рођена након 21. новембра 2006. године.

Пријава се обавља електронски на адреси idp.trezor.gov.rs .

Право на уплату новчане помоћи од 10.000 динара има мајка детета, а изузетно отац, старатељ или хранитељ под условима прописаним одговарајућим законским решењем, које је ступило на снагу 1. августа.

Приликом пријављивања деце, самохрани очеви, осим поменутих података које достављају мајке, морају да поднесу и дигитализовану копију правоснажне судске одлуке на основу које се види да сами обављају родитељско право.

Хранитељи детета за које се исплаћује новчана помоћ, као и примаоци новчане социјалне помоћи, изузети су од пријављивања и њима ће новчана помоћ бити уплаћена аутоматски, без подношења пријаве.

Уколико је отац удовац или мајка не испуњава прописане услове (нпр. није држављанин, нема пребивалиште на територији Републике Србије) пријављује се на исти начин као и мајка, те је потребно да унесе само свој ЈМБГ и број личне карте, као и да изабере банку у којој жели да му буде уплаћен новац, појашњавају из Министарства финансија.

Уколико је отац добио старатељство над дететом, а мајка је жива, потребно је да отац приложи судску пресуду у ПДФ формату.

Дакле, довољно је да се судска пресуда фотографише и претвори у ПДФ или да се скенира и на тај начин претвори у електронски облик.

Потребно је да се пријаве најпре помоћу свог ЈМБГ-а и броја личне карте, а затим ће им се, када буду проверавали статус пријаве, дати могућност да приложе поменути документ.

Уколико се пријављује старатељ детета, потребно је приложити правноснажну одлуку органа старатељства у ПДФ формату.
Довољно је да је фотографишу и претворе у ПДФ или да је скенирају и на тај начин претворе у електронски облик.

Потребно је да се пријаве најпре помоћу свог ЈМБГ-а и броја личне карте, а затим ће им се, када буду проверавали статус пријаве, дати могућност да приложе поменути документ.

Напомињемо и да се хранитељи и примаоци новчане социјалне помоћи не пријављују, већ ће им новчана помоћ аутоматски бити исплаћена.

Процес пријављивања за ову једнократну помоћ државе је врло једноставан и траје минут или два, јер подносиоци пријаве, односно мајке треба само да унесу број личне карте и свој матични број, као и назив банке у којој желе да им буде уплаћен новац.

Пријављенима ће новац бити уплаћен на рачуне у периоду од 25. септембра до 1. октобра.

Како је раније казао потпредседник владе и министар финансија Синиша Мали, за ове намене у буџету је издвојено око 12 милијарди динара.

(РТ Војводинде)

(ВИДЕО) Посета министра културе Николe Селаковића: Значајна средства за „Теру“ и Музеј

Министар културе Никола Селаковић у оквиру посете Кикинди потписао је уговоре о конкурсном финансирању са...

(ВИДЕО) Кикинда може да рачуна на подршку Покрајине, истакла председница Владе Војводине Маја Гојковић приликом посете нашем граду

Почела је изградња атмосферске канализације у оквиру пројекта „Слив Моравска” коју заједнички финансирају Покрајинска влада...

Don`t copy text!