27 септембра, 2023

Ђаци песници из Кикинде награђени на Шантићевом фестивалу

Мате Комарек и Даниел Пожар, ученици шестог разреда ОШ „Фејеш Клара“ учестовали су на десетом Шантићевом фестивалу деце песника, одржаном од 26. до 28. маја у Мостару. У конкуренцији две хиљаде радова, наступ у финалу заслужило је 30 младих песника из Босне и Херцеговине, Србије, Македоније, Словеније и Црне Горе.

Фестивал се одржава поводом обележавања годишњице рођења великог српског песника Алексе Шантића, ради подстицања песништва деце и младих

Двојица младих песника из Кикинде су, са својим радовима, остварили изузетна признања. Мате је освојио награду за најлепшу еколошку песму, док је Даниел награђен за најлепшу дечију песму.

Радове су написали на мађарском језику, уз менторство наставнице Виолете Момић, а песме су, затим, преведене на српски језик.

Учешће Мате и Даниела на Фестивалу остварено је захваљујући сарадњи Града Кикинде и Српског просветног и културног друштва „Просвета Мостар”.

– Заједнички циљеви су нам очување традиције, културе и подстицање стваралаштва и правих вредности код деце. Наши ученици су, на најбољи могући начин, представили свој град, своју земљу и школу. Сарадњу са СПКД „Просвета“ наставићемо и у наредном периоду – рекао је председник Скупштине града, Младен Богдан.

Ђаци, учесници Фестивала, посетили су изложбу „Десет година Шантићевог фестивала деце песника“, након које је био одржан школски час о животу и делу Алексе Шантића. Такође су обишли гроб овог песника, и писца Светозара Ћоровића. У Шантићевом парку приређен је рецитал, а приликом обиласка Старог града, посетили су и Шантићеву родну кућу и изложбу о животу Светозара Ћоровића.

(ВИДЕО) Потпредседник Владе Милош Вучевић: Честитам на томе како сте од лудаје направили бренд

Изасланик председника Србије Александра Вучића и потпредседник Владе Милош Вучевић посетио је манифестацију „Дани лудаје“....

(ВИДЕО) Свечано у Руском Селу: Откривању споменика Арсенију III Чарнојевићу присуствовао и министар Селаковић

https://youtu.be/MlYvG-bjOyM?si=sbwb-0JjjaELrL5M У порти храма Успенија Пресвете Богородице у Руском Селу, уприличено је откривање и освећење...

не, не , не!!!!!!