„Дани колонизације“ у Банатском Великом Селу

Насељавање овог дела Баната становницима Босанске Крајине пре 78 година биће и ове године обележено у Банатском Великом Селу, у четвртак, 26. октобра. Значај обележавања годишњице доласка првих колониста је вишеструк, рекла је председница Савета Месне заједнице, Мира Пећанац.

– Важно је да не заборавимо ко смо. Чувамо традицију и идентитет, негујемо успомене на наше претке који су нам овде обезбедили услове да можемо да живимо и да радимо. Уз мобу, слогу и акције почели су да стварају и да васпитавају младе генерације, наше очеве и мајке, који су то пренели на нас, као што и ми настојимо да подучимо нашу децу коренима и традицији – рекла је председница Савета.

Она додаје да је програм припремљен уз подршку Града и Покрајине и у организацији Месне заједнице. У Дому културе, од 16 сати, одржаће се традиционални концерт под називом „Живјећемо, дашта ћемо!“, на којем ће наступити КУД „Марија Бурсаћ“, ђаци Основне школе „Славко Родић“ са перформансом о Бранку Ћопићу, мултиинструменталиста Милан Вашалић са сином, али и један од колонизованих који ће испричати своја сећања на то време.

У наставку програма, од 17 сати, у сали код Боснића, концерт ће одржати Горан Ристић Гоци, извођач крајишких песама.

У Месној заједници кажу да се очекује и долазак високих званичника и позивају становнике овог и околних места да дођу на „Дане колонизације“.

(ВИДЕО) Хуманитарна организација Срби за Србе: За нову кућу породице Тот-Докић из Мокрина

Хуманитарна организација Срби за Србе позвала је донаторе широм света да се прикључе њиховој новој великој...

(ВИДЕО) „Козара“ поново уговара производњу са пољопривредницима

https://youtu.be/fAQrpDR18Vg?si=lN7EuMEo1aC8tKm-   Пшеницу, иако је у солидном стању, потребно је заштитити, истакао је у подкасту...

(ВИДЕО) Посета високих званичника МУП-а: Кикинда обезбеђује заштиту својих грађана

Вршилац дужности помоћника министра унутрашњих послова Србије и начелник Сектора за ванредне ситуације Лука Чаушић...

Don`t copy text!