Данас су Цвети

Православни верници данас прослављају један од 12 највећих хришћанских празника, Улазак Исуса Христа у Јерусалим, који се назива и Цвети. Ово је покретан празник и слави се тачно недељу дана пре Ускрса.

Христос је, праћен ученицима, кренуо из Витиније у Јерусалим, а глас о његовом доласку и васкрсењу Лазара брзо се ширио, па су му се на путу многи придружили.

Према предању, народ је чуо да долази Спаситељ и многи су изашли да га дочекају простирући своје хаљине и гранчице дрвећа, носећи у рукама палмине гранчице. Машући гранама палме у знак добродошлице, народ је узвикивао „Осана (слава) сину Давидову“.

Исус је у Јерусалим ушао на магарцу. Симболика магарца је мир, за разлику од коња, који симболише рат. Стога улазак Христов у Јерусалим представља долазак принца мира, не долазак краља, ратног завојевача.

У Србији су Цвети и историјски празник. На Цветну недељу 1815. године Милош Обреновић, вођа Другог српског устанка, дигао је народ у борбу против турске власти.

Према обичајима, данашњи дан почиње умивањем водом у којој су јуче, на Врбицу, потопљени цветови, како би укућани били румени и здрави. Обичај је да се тог дана млади међусобно дарују цвећем.

(ВИДЕО) Кикинда може да рачуна на подршку Покрајине, истакла председница Владе Војводине Маја Гојковић приликом посете нашем граду

Почела је изградња атмосферске канализације у оквиру пројекта „Слив Моравска” коју заједнички финансирају Покрајинска влада...

(ВИДЕО) Матурантским плесом средњошколци послали најлепшу слику из Кикинде

Уз звуке из Штраусове опере „Слепи миш” кадрил на тргу испред Градске куће матуранти средњих...

(ВИДЕО) Кикиндски малишани учествовали у Кросу РТС-а

Малишани из кикиндских вртића учествовали су на 34. кросу РТС-а „Кроз Србију“. У дворишту Гимназије „Душан Васиљев“...

Don`t copy text!