Данас се припрема храна за Божић и обележава Туциндан

Српска православна црква и њени верници данас обележавају Туциндан, празник пред Бадњи дан, када се припрема храна за Божић.  Два дана пред Божић је Туциндан или Туцје, дан када се коље и припрема печеница.

Празник је назван Туциндан јер се некада прасе или јагње „тукло“, односно ударало крупицом соли или ушицама од секире, па се онда, тако убијено или ошамућено, клало и редило. У градовима месо се купује, по селима прасе или јагње намени се знатно раније и храни посебном храном. Уз то, неко још коље и ћурку, гуску или кокош.

Према народном веровању, на данашњи дан се ништа не даје нити износи из куће, јер ће онда и преко целе године ствари само одлазити из тог домаћинства. С друге стране, требало би вратити све дугове, да домаћин не би био дужан до следећег Божића.

Ово је и дан Светог Наума Охридског Чудотворца, ученика и настављача дела Кирила и Методија, који се за живота прославио исцељитељским моћима. Један је од утемељивача медицине на нашем тлу.

 

Don`t copy text!