Данас је Свети Василије Острошки – исцелитељ најтежих болести и мука

Православни верници данашњи дан посвећују чудотворцу Српске православне цркве, Светом Василију Острошком.

Рођен је као Стојан Јовановић у селу Мркоњићу у херцеговачком Поповом Пољу 1610. године. Замонашио се у манастиру Успенија Богородице у Требињу и убрзо је постао епископ. Најпре је боравио у Тврдошу, а потом прелази у Острог.

Неуморан у молитвама, посту и физичком труду Свети Василије мирно се упокојио на данашњи дан 1671. године. Његове мошти чувају се 300 година у манастиру Острог у Црној Гори као велика светиња и место су ходочашћа за вернике свих религија. И данас се сматрају чудотворним, па је народ наставио да долази, налазећи исцељења и у најтежим болестима и мукама.

Традиционални дан великог окупљања верника је баш 12. мај, али и Тројичин дан, када се одржава Велики народни сабор у Острогу.

Светитељу у част подигнуте су и бројне цркве задужбине. У Београду, у цркви цара Константина и царице Јелене на Вождовцу, чува се омофор (део архијерејске одеће) Светог Василија.

Свети Василије се слави и као крсна слава. По обичајима, данас се не раде тешки послови, али ваља да се очисти кућа, како би, верује се, читаве године у дому владали хармонија и мир.

Don`t copy text!