Данас је Свети Трифун – дан љубави и вина

Православни верници данас обележавају сећање на једног од Христових великомученика, Светог Трифуна, који је пострадао за хришћанску веру. Прославља се као „Дан љубави и вина”.

Живот Светог Трифуна

Свети мученик Трифун рођен је у селу Кампсади у Фригији, у врло сиромашној породици. Био је веома побожан од малена, као дете је чувао гуске.

Верује се да је од Бога добио дар чудотворства. Исцељивао је болесне и истеривао демоне из људи. За време римског цара Гордија, прославио се излечивши његову ћерку. Награду коју је добио, поделио је сиромашнима. После овог чина, многи су примили хришћанство.

У време цара Декија и прогона хришћана, Трифун није хтео да се одрекне своје вере и одрубили су му главу, 250. године. Сахрањен је у свом родном месту.

Обичаји и веровања

 

На овај празник обичај је да се у винограду ореже бар један чокот лозе и да се полије вином, како би грожђе добро родило. Свети Трифун је, такође чувар и заштитник свог биља.

Ако на Светог Трифуна пада киша, верује се да ће добро родити шљива и да ће бити родна година. Уколико је дан ведар, година ће бити сушна и неродна.

Једно од веровања је да се, са овим даном, буде природа и љубав, и да почиње пролеће.

(ВИДЕО) Хуманитарна организација Срби за Србе: За нову кућу породице Тот-Докић из Мокрина

Хуманитарна организација Срби за Србе позвала је донаторе широм света да се прикључе њиховој новој великој...

(ВИДЕО) „Козара“ поново уговара производњу са пољопривредницима

https://youtu.be/fAQrpDR18Vg?si=lN7EuMEo1aC8tKm-   Пшеницу, иако је у солидном стању, потребно је заштитити, истакао је у подкасту...

(ВИДЕО) Посета високих званичника МУП-а: Кикинда обезбеђује заштиту својих грађана

Вршилац дужности помоћника министра унутрашњих послова Србије и начелник Сектора за ванредне ситуације Лука Чаушић...

Don`t copy text!