10 децембра, 2023

Данас је државни празник – Дан примирја у Првом светском рату

Према Закону о државним и другим празницима у Републици Србији, 11. новембар је државни празник – Дан примирја у Првом светском рату, који се празнује нерадно.

Празник се обележава у знак сећања на дан када су, 1918. године, у железничком вагону у Компијењу, у северној Француској, Силе Антанте потписале примирје са Немачком које је било на снази до закључивања коначног мировног споразума у Версају 28. јуна 1919.

Први светски рат (Велики рат или Светски рат), један од највећих ратова у историји, трајао је од 1914. до 1918. године. У њему је учествовала већина великих светских сила, груписаних у два сукобљена војна савеза: Савезника (окупљених око Тројне Антанте) и Централних сила. Под оружјем је било више од 70 милиона људи, а од тога преко 60 милиона људи у Европи је било мобилисано.  Последице рата су 15 милиона убијених, 20 милиона рањених, а директне учеснице рата претрпеле су и огромна разарања држава и привреда.

Од 2012. године Дан примирја у Србији је и нерадни дан Овај државни празник се у Републици Србији прославља од 2012. године. Пре тога се обележавао на првим часовима у свим основним и средњим школама у Србији од 2005. године. Симбол празника је цвет ретке биљке угрожене врсте „Наталијина рамонда”, назване по краљици Србије Наталији Обреновић, супрузи краља Милана. Тај цвет, по наводима у литератури, расте на планини Кајмакчалан где је, у Првом светском рату, под командом војводе Живојина Мишића српска војска водила жестоке борбе против Бугарске, током припреме за пробој Солунског фронта и ослобађање окупиране Србије.

Осим овог, у амблему се појављује и мотив траке Албанске споменице, која се налази изнад цвета. Препорука је да се овај амблем носи на реверу у недељи која претходи празнику, као и на сам дан празника.

не, не , не!!!!!!