Дан ослобођења Кикинде у Великом рату

Поводом Дана ослобођења Кикинде у Првом светском рату, 20. новембра, венце на спомен костурницу на Железничком гробљу положили представници Града Кикинде, Војске Србије, и борачких организација. Након служења парастоса историчар Лазар Демић подсетио је на историјске чињенице истакавши да је већ од 10. новембра 1918. године, било извесно ко ће победити у Првом светском рату, тако да су већ тада  почеле су припреме за улазак српске војске у Кикинду.

 

 

-Пробој Солунског фронта 15. септембра 1918. године означио је почетак слома Централних сила и победу савезника, а последица тога било је ослобођење Србије, као и ослобођење других народа.Наш Град је ослобођен 20. новембра и овај догађај обележио је прву половину двадесетог века, а овим чином  остварена је тежња српског народа у Банату и читавој Војводини да се уједини са матицом Србијом, што је и изгласано 25. новембра на присаједињењу. У току вечери 18. новембра претходнице српске војске почеле су да улазе у наш град. На челу коњичке извиднице ушао је капетан Милан Гудовић, а коначно 20. новембра 1918. у 11 сати у Кикинду, као ослободиоци, ушли су припадници чувеног српског пешадијског  Гвозденог пука на челу са бригадиром Драгутином Ристићем и потпуковником Михајлом Ковачевићем – рекао је Демић.

 

Градоначелник Никола Лукач и председник градске Скупштине Младен Богдан положили су венац и на спомен плочу бригадиру Драгутину Ристићу која се налази у холу Градске куће.

-Жртве Срба и Србије не треба помињати, биле су огромне. Све оне који су се борили за слободу нашег народа ми, потомци, морамо ценити и сећати их се. Пре 105 година стигла је дуго очекивана слобода и то је био увод у присаједињење Велике Кикинде Краљевини Србији. Морамо чувати културу сећања на све оне који су се борили, али и дали животе да ми данас живели у слободи. Србија је у Великом рату изгубила половину мушке популације и трећина становништва. Времена су увек изазовна и морамо ценити тешко стечену слободу, а то ћемо постићи само ако смо сложни и јединствени у очувању наше Србије. Кикинда је увек имала велико срце јунака и млађа поколења треба да учимо да поштују своју заставу, државу, отаџбину, да чувају свој град и да заједнички истрајемо у томе – истакао је Никола Лукач.

У знак сећања на 105 година од ослобођења Градским тргом прошли су коњаници који су симболизовали улазак српске војске и ослобођење Кикинде у Првом светском рату.

У спомен костурници сахрањено је 184 војника из Србије, Русије и Румуније. Од тог броја 64 је из ондашње Краљевине Србије, 61 је руски, а 21 румунски војник. Међу палим борцима је и 24 Кикинђана.

 

(ВИДЕО) Посета министра културе Николe Селаковића: Значајна средства за „Теру“ и Музеј

Министар културе Никола Селаковић у оквиру посете Кикинди потписао је уговоре о конкурсном финансирању са...

(ВИДЕО) Кикинда може да рачуна на подршку Покрајине, истакла председница Владе Војводине Маја Гојковић приликом посете нашем граду

Почела је изградња атмосферске канализације у оквиру пројекта „Слив Моравска” коју заједнички финансирају Покрајинска влада...

Don`t copy text!