„Цимос“ ускоро шири производњу и прима нове раднике – највише повећане најниже плате

Након што је, од ТЦХ групације фабрику „Цимос“ преузео Инвестициони фонд „Мутарес“ из Минхена, представници Већа Савеза самосталних синдиката Србије (CCCC) састали су се са руководством како би се заштитили интереси радника, каже за Кикиндски портал председник Већа, Илија Дрљић.

– Пружили смо руку новом руководству када су дошли и састали смо се како бисмо  разговарали о повећању зараде у складу са потписаним уговором и с обзиром на тешку ситуацију и потресе на тржишту ауто-индустрије. Успели смо да се договоримо да се повећа маса зараде и да већи део добију они који имају мање плате, а да мање повећање добију запослени са већим зарадама – објашњава Дрљић. – То је била једина могућност да се направи стабилизација буџета јер нема средстава за пун обим повећања за све запослене и зато је морала и да се мења систематизација и да се коригују коефицијенти.

Захваљујући овим мерама нико неће добити отказ у фабрици, каже Дрљић и додаје да су нижа примања повећана за десет хиљада динара нето. Поред тога, додаје, отвара се перспектива за нове раднике јер власници кикиндске фабрике имају намеру да повећају производњу.

Према информацијама са сајта „Company Wall“ фабрика је 2022. имала 510 радника и просечна бруто плата била је 115 хиљада динара, или око 82 хиљаде динара нето.

Ливницу је 2005. године, купила словеначка компанија у оквиру групе „Цимос“ која је, са седам производних погона у Словенији, Хрватској, Србији, Босни и Херцеговини и једном логистичком фабриком у Словенији, водећи произвођач кључних аутомобилских компоненти: кућишта компресора и средишња кућишта, носача мотора, кочионих дискова и бубњева, елемената мењача. Међу највећим купцима су „Ауди“, „Волво“, „BMW“ „Форд“. Групација „Цимос“ има око две хиљаде запослених.

Минхенски „Мутарес“, под чијим окриљем је сада кикиндска фабрика, је приватна инвестициона компанија која преузима фирме средње величине са седиштем у Европи и продаје их након стабилизације пословања.

(ВИДЕО) Хуманитарна организација Срби за Србе: За нову кућу породице Тот-Докић из Мокрина

Хуманитарна организација Срби за Србе позвала је донаторе широм света да се прикључе њиховој новој великој...

(ВИДЕО) „Козара“ поново уговара производњу са пољопривредницима

https://youtu.be/fAQrpDR18Vg?si=lN7EuMEo1aC8tKm-   Пшеницу, иако је у солидном стању, потребно је заштитити, истакао је у подкасту...

(ВИДЕО) Посета високих званичника МУП-а: Кикинда обезбеђује заштиту својих грађана

Вршилац дужности помоћника министра унутрашњих послова Србије и начелник Сектора за ванредне ситуације Лука Чаушић...

Don`t copy text!