3 октобра, 2023

Буџет Кикинде у 2023. години 3,47 милијарди динара

Одборници скупштине Града усвојили су на данашњој седници буџет за 2023. годину са пројекцијама за 2024. и 2025. годину, који је планиран  у висини од 3,47 милијарди динара. За нову инвестицију- постројења за пречишћавање пијаће воде у селима планирано је кредитно задужење од 95 милиона динара.

Градоначелник Никола Лукач рекао је да је буџет домаћински и скројен у складу са реалним могућностима.

-Кикинда иде напред, у добром правцу, и боље је место за живот и рад него пре десет година. Квалитет живота у Кикинди се поправио и треба да буде још на вишем нивоу. Поменућу неке од пројеката које радимо: фабрика воде, инвестиција од 11 милиона евра, иде својим током, биће до краја идуће године, почетком 2024. треба да се заврши. Кренућемо да радимо четири постројења за пречишћавање пијаће воде у четири села, почетком 2024.године на ред стижу и остале месне заједнице. У току је реконструкција магистралног вода, плато испред пијаце ће се радити после санације водоводне мреже. За индустријску зону Расадник 70 милиона смо добили из републике, наставак је изградња расвете за шта нам је покрајина определила 54 милиона.  Преговарамо са шест или седам потенцијалних инвеститора да дођу и отворе од 100 до 500 нових радних места.

 -Сређујемо Старо језеро и каналску мрежу. У наредној години очекујемо почетак изградње новог Центра  за социјални рад. Брза саобраћајница Сомбор-Кикинда иде својим током, све чинимо да крену радови и од Накова,  као и да гранични прелаз проради 24 часа. Канализацију у ЖНР и на Стрелишту смо препројектовали како би се задовољили нови стандарди. У завршној смо фази за ритејл парк, употпуњујемо садржаје за младе суграђане, и то су нам нова радна места. Имамо пројекат за Диспанзер за жене, међутим Дом здравља поседује свој простор који ћемо у наредном периоду адаптирати. Ради се и пројекат новог Дома здравља. Ускоро, у фебруару, настављају се радови у болници, завршава се прва фаза. Радићемо дечја игралишта у селима и граду. За кружни ток у Башаиду смо издвојили 20 милиона- истакао је градоначелник Лукач и захвалио се покрајинској и републичкој администрацији на подршци.

За текућу потрошњу у буџету је опредељено 2,77 милијарди динара, док је 698 милиона динара што је 20 одсто буџета, намењено инвестиционим улагањима, образложила је заменица градоначелника Дијана Јакшић Киурски.

– Субвенције су смањене за 27 милиона у односу на 2022, јер нема субвенције за Топлану и пијацу. Субвенција за ЈП Кикинда износи 146 милиона-од чега је највише средстава за путну инфраструктуру, а 22 милиона добија Аутопревоз- 20 милиона за покриће текућих расхода (енергенте и резервне делове), а 2 милиона за набавку аутобуса. Све оно што је започето треба да се настави- логика je којом смо се руководили приликом планирања инвестиција. За реконструкцију водоводне инфраструктуре планирано је више од 245 милиона динара, 19 милиона за канализациону, преко 160 милиона за путну инфраструктуру, преко 30 милиона за школе. Реконструкција система за пречишћавање пијаће воде у селима је нова инвестиција. Инвестиција је вредна, по процени, 240 милиона, од чега је наше учешће 80 милиона плус 15 милиона за препројектовање постојеће документације. То је тих 95 милиона који ће бити покривени из кредита. Месне заједнице које ће прве бити део ове инвестиције су Иђош, Мокрин, Банатско Велико Село, Наково. Свугде имамо сређену пројектно-техничку документацију и питања легализације, осим у Башаиду- рекла је Дијана Јакшић Киурски.

Богдан: Уравнотежен буџет

Председник скупштине града Младен Богдан истакао је да је буџет за 2023. годину уравнотежен и добро планиран.

-Разговарали смо са суграђанима и дошли до тога шта су приоритети. У буџету се посвећује пажња развојним пројектима и инфраструктури, а са друге стране нисмо занемарили социјално одговорну компоненту јер настављамо са досадашњим мерама и програмима, а уводимо и нове. Обраћамо пажњу на све, овај буџет је не само одраз одговорне политике и бриге о грађанима, већ и слика политике раста и развоја града- рекао је Богдан.

Тешин (СПС): Развојни буџет

Ђорђе Тешин, шеф одборничке групе СПС истакао је да је из године у годину присутан позитиван тренд раста удела инвестиционих улагања у градском буџету.

-Ово је умерено развојни буџет ако ћемо да будемо баш конзервативни, а ако ћемо да будемо оптимистични, могу да кажем да имамо развојни буџет. Треба узети у обзир и друштвено-економске факторе који нас окружују, a нису повољни за планирање и инвестиције. У буџету почетно стање од 100 милиона покрива кредитно задужење, приходовна страна је утемељена у пракси. СПС ће подржати предлог буџета – јасан је био социјалиста Тешин.

Одборник ЛСВ Мирослав Грујић је става да је требало више новца определити за инвестиције и похвалио то што је селима усмерено више средстава.

Начело опреза и начело приоритета доминирају при планирању и опредељивању буџетских средстава, тако се понашају одговорни људи који знају шта хоће, а сваком динару у буџету зна се пут, рекла је Милица Трипиновић Попов, одборница СНС.

 

 

(ВИДЕО) Потпредседник Владе Милош Вучевић: Честитам на томе како сте од лудаје направили бренд

Изасланик председника Србије Александра Вучића и потпредседник Владе Милош Вучевић посетио је манифестацију „Дани лудаје“....

не, не , не!!!!!!