30 новембра, 2023

Брига о старијима: дружење и добро расположење за боље здравље

Поводом Међународног дана старијих особа данас је у Црвеном крсту уприличено дружење корисника програма „Брига о старијима“. Изложени су радови настали у оквиру окупационо-радне терапије и креативних активности.

Овај програм се спроводи већ дуже од две деценије и једна је од важнијих делатности ове организације, каже Љиљана Богосављев, сарадница Црвеног крста и руководилац Програма. Други члан тима је медицинска сестра у пензији, Ержебет Цуцић. Тренутно имају око 80 корисника, углавном жена, које обилазе свака два месеца.

– Програм подразумева контролу здравља и психо-социјалну подршку. Контролишемо крвни притисак и количину шећера у крви, уколико је потребно препоручујемо им да се јаве изабраном лекару. Наш посао је и да разговарамо са њима, што је, у ствари, и најбитиније. Старијим људима недостаје разговор, некада им је лакше да нешто испричају нама него најрођенијима и ми их увек саслушамо. Како бисмо програм обогатили, предложила сам увођење радне терапије, да бисмо их укључиле у активности које нису тешке, и показале да још увек могу нешто да ураде. Често оргаанизујемо изложбе њихових ликовних радова и свака има назив „Ја још хоћу, ја још могу“. Већину радионица обављамо у њиховим домовима, а свака два-три месеца организујемо их и у просторијама Црвеног крста. Важно је да знају да старост није крај живота, да може још много тога да се уради. Оне су све пуне елана и живота, што значи и да су здравије и да смо постигле циљ – каже Љиљана Богосављев.

Тим „Бриге о страијима“ увек унесе и добро расположење у домове, каже једна од новијих корисница, Живанка Бабић.

– Веома сам задовољна, Љиља и Ержика ме обиђу, преконтролишу здравље. Радила сам ручне радове док сам могла. Сада у радионицама урадим колико могу, – каже Живанка и показује слику своје ћерке Весне коју је направила.

Сретенка Галешев каже део је Програма неколико година.

– Придружила сам се због дружења, то ми много значи. Имам 84 године и доста пријатеља. Волим да се шалим, волим да живим – закључује Сретенка.

Своје радове данас је изложила и Ана Шуриња.

– Ово нам много помаже, забавно је и свиђа ми се када радимо заједно – истакла је Ана. – Волим ручни рад, и волим да будем са људима. Не осећам да сам стара. Радим оно што могу и добро ми је.

Програм је, пре свега, намењен особама које живе саме, без деце и имају више од 65 година. Из тима Црвеног крста поручују да је позив отворен за нове кориснике и да могу да се јаве овој организацији и започну дружење и са другим корисницима који су и данас, у бризи једни за друге и добром расположењу обележили свој дан.

не, не , не!!!!!!