Бранислав Радојчић, тренер голмана: Неуморан на травнатом правоугаонику

Кикинђанин Бранислав Радојчић, некадашњи чувар мреже и тренер голмана ЖАК-а и ОФК Кикинде, последњих година бележи значајне резултате широм Србије, али и у иностранству. Каријера му је у сталном успону па је тако стекао и УЕФА „Б” лиценцу за рад с голманима, а трбухом за крухом кренуо је из Кикинде најпре до црногорских Пљеваља.

– Након годину и по дана у црногорском прволигашу, обрео сам се у једном од највећих клубова Индонезије у граду Малангу и клубу Арема. У мојој првој сезони клуб је био четврти, а мој ученик голман Ареме проглашен је за најбољег младог голмана у Индонезији. Уследио је повратак у ФК Инђију и Сремци су се тада пласирали у Суперлигу Србије и стигли до четвртфинала државног Купа – прича Радојчић.

У то време из Фудбалског савеза Србије стигао је Радојчићу позив да се придружи стручном штабу женске сениорске репрезентације Србије, а,   испоставиће се, тада је на велика врата закорачио у српски фудбал за даме.

– Три године провео сам у раду с нашим најбољим голманкама и Србија је тада бележила најбоље резултате у историји нашег женског фудбала. Из мноштва победа издваја се резултат 3:2 против Немачке у квалификацијама за Светско првенство. Био је то први пораз Немачке у квалификацијама за СП односно Еуро, након 24 године! Успео сам тих година нешто што није ни један тренер у Србији, упоредо са сениоркама, радио сам и са свим осталим голманкама у нашим млађим селекцијама; до 19, 17, 15 и 13 година.

У сезони 2021/22. Радојчић је стигао на београдску Маракану. Женска екипа са стадиона „Рајко Митић” заузела је тада друго место у шампионату Србије, а иако би се многима учинило да рад на црвено-белој страни Топчидерског представља врхунац у каријери било којег тренера, у женском фудбалу ипак није тако.

– Већ годинама унатраг суботички Спартак у доминира у нашем женском фудбалу, као Црвена звезда у мушком. Суботичанке су вишеструке узастопне првакиње Србије, а мене су из Спартака прошле године у ово време позвали у стручни штаб. Пролетос су девојке Спартака освојиле дуплу круну.

Други сегмент Радојчићевог неуморног рада огледа се у паузама шампионата. Већ осам година, а последњих пет у два термина, организује камп, са својим иницијалима „РБ”, за младе фудбалске голмане.

– Долазе голмани из држава некадашње Југославије, али и они из Грчке, Немачке, па чак и САД. Зими смо у Босни и Херцеговини, у Требињу, а лети у Охриду, у Северној Македонији. Почетком јула у Охриду имао сам 13. издање кампа и може се рећи да је сада већ све прерасло у лепу традицију уз велики углед. Поред мене раде и тренери из Северне Македоније, Хрватске и  наравно Србије. Нека од имена су: Милица Костић, прва голманка репрезентације Србије, која поседује УЕФА „Б” лиценцу за рад с децом, Адријана Тришић, репрезентативка у футсалу, која ради као кондициона тренерица, а иначе је „дифовка” и прва девојка у Србији која је стекла УЕФА лиценцу за кондициони рад. У кампу буде и Марко Жугај, с УЕФА „А” лиценцом, раније тренер у хрватском великану загребачком Динаму, а сада у љубљанској Олимпији, потом већ пет година и наш Золтан Догнар из Врбаса, сада са завидном каријером у Кувајту – с поносом закључује Радојчић.

ПОДРШКА КИКИНДСКОМ ФУДБАЛУ

Бране посвећенички, путем интернета, прати дешавања у кикиндском фудбалу па и спорту у целини. Често се на друштвеним мрежама могу видети његови кратки, увек позитивни, коментари и поруке подршке за све спортисте, појединце и клубове, са ширег подручја Града Кикинде.

(ВИДЕО) Хуманитарна организација Срби за Србе: За нову кућу породице Тот-Докић из Мокрина

Хуманитарна организација Срби за Србе позвала је донаторе широм света да се прикључе њиховој новој великој...

(ВИДЕО) „Козара“ поново уговара производњу са пољопривредницима

https://youtu.be/fAQrpDR18Vg?si=lN7EuMEo1aC8tKm-   Пшеницу, иако је у солидном стању, потребно је заштитити, истакао је у подкасту...

(ВИДЕО) Посета високих званичника МУП-а: Кикинда обезбеђује заштиту својих грађана

Вршилац дужности помоћника министра унутрашњих послова Србије и начелник Сектора за ванредне ситуације Лука Чаушић...

Don`t copy text!