Божићни вашар донео дух старих времена

Божићни вашар организован је испред Римокатоличке цркве Светог Фрање Асишког у центру Града. На тезгама су се могли наћи новогодишњи украси, икебане, ручни радови, корпице, капе, шалови и све у знаку Божића и Нове године. Већ по традицији за све сладокусце ту је био и традиционални куртош колач, као и лангош који су припремале чланице КУД-а „Еђшег“.

-Желели смо да понудимо суграђанима наше традиционално јело. Лангош подједнако воле и стари и млади и међу мађарским живљем ово је једна од омиљених посластица. Рецепт је једноставан потребни су вода, со, брашно, квасац и мало уља, а оно што је важно је да се тесто добро изради како би нарасло и било укусно – сазнајемо од Ирене Киш, чланице „Еђшега“.

Марија Демеши на вашару је продавала мед породице Дражић који производи њена сестра Клара. У понуди је био багремов мед из Пожаревца где су пчеле биле на испаши, липов мед са Фрушке Горе и сунцокретов мед из Арадца.

-Мед је квалитетан јер долази из еколошки чистих средина, а о његовим благодетима не треба пуно причати. За Божић се код нас праве медењаци и када су од правог меда нема лепших колача. Последњу адвентску свећу упалићемо на Бадњи дан, 24. децембра, а након тога славимо Божић. У нашој цркви имали смо и интересантно предавање јер је најважнија духовна припрема за најрадоснији празник – открила нам је Марија Демеши.

У понуди су били жито и ораси које је припремила суграђанка Весна Марковљев.

-И за католички и за православни Божић традиција је да се засади жито које, пошто никне, повежемо са црвеном машном. Ја сам направила корпице у којима је засађено жито за све оне домаћице које нису стигле то да ураде. Жито сам посејала за Микулаш и да би успело потребно га је заливати и неговати – сазнајемо од Весне Марковљев.

Са паљењем треће адвентске свеће почињу и припреме за Бадњи дан и Божић откриле су нам наше саговорнице.

-На Бадњи дан се пости, а на трпези су јабуке, ораси, суве шљиве, постан пасуљ и насуво са маком. Дочекујемо и коринђаше који нам пожеле срећне празнике и које дарујемо. За Божић се окупи породица и ја припремам супу, патку или гуску  и лепе колаче уз обавезне штрудлице са маком  и орасима – открила нам је Ирена Киш.

Припреме за Божић Марија Демеши је већ започела.

-Правићу штрудле са маком и орасима и медењаке. Сви ови колачи имају своје значење. Мак има пуно зрна и то је жеља да нам наредна година буде берићетна, орах треба да нам донесе здравље, а мед је ту да нам наредна година буде слатка. Са радошћу дочекујем и коринђаше који наговештавају Исусово рођење и некада давно ишли су од куће до куће у којима су извели представу о рођењу Христа. Бадњи дан обележавамо у породичном кругу, а на сам Божић одлази се да се честита празник и то са меденом ракијом – рекла је Марија Демеши.

Посебан угођај Божићном вашару дала је јелка која је изазвала пажњу суграђана.

 

Don`t copy text!