Бесплатно путовање возом по Европи за младе

Из Европске комисије најављен је овогодишњи конкурс за бесплатне железничке карте за путовања Европом за осамнаестогодишњаке. На конкурс могу да се пријаве млади рођени између 1. јула 2004. и 30. јуна 2005. године.

Пријављивање ће бити могуће од 15. до 29. марта. Путовање у трајању од највише 30 дана потребно је реализовати између 15. јуна 2023. и 30. септембра 2024.

Они који 18 година буду напунили у другој половини ове године, моћи ће да се пријаве у следећем кругу такмичења, који ће бити расписан у октобру.

Програм „Дискавер ЕУ” („Откријте ЕУ“) једна је од активности програма „Ерасмус плус“. У њему могу да учествују млади из земаља Европске уније, али и држава придружених програму, међу којима су Исланд, Лихтенштајн, Северна Македонија, Норвешка, Турска и Србија.

У сваком кругу конкурса бесплатно путовање возом добија 35 хиљада младих, тако да укупно 70 хиљада њих има шансу да упозна континент возом, уз бројне попусте.

Поред бесплатних карата за воз, учесници програма добијају и картице с којима остварују попусте на више од 40 хиљада места – од јавног превоза, културних садржаја, смештаја, прехране, до других забавних активности које су доступне у свим земљама, чланицама Еуропске уније.

Прошле године Европска комисија је, мимо овог конкурса, понудила још 10 хиљада додатних железничких карата особама између 18 и 20 година из различитих земаља, пише „Политика“.

Како би избор учесника био праведан, из Комисије наводе да свакој земљи додељују одређени број путних карата на основу броја становника у поређењу са целокупним становништвом ЕУ.

(ВИДЕО) Хуманитарна организација Срби за Србе: За нову кућу породице Тот-Докић из Мокрина

Хуманитарна организација Срби за Србе позвала је донаторе широм света да се прикључе њиховој новој великој...

(ВИДЕО) „Козара“ поново уговара производњу са пољопривредницима

https://youtu.be/fAQrpDR18Vg?si=lN7EuMEo1aC8tKm-   Пшеницу, иако је у солидном стању, потребно је заштитити, истакао је у подкасту...

(ВИДЕО) Посета високих званичника МУП-а: Кикинда обезбеђује заштиту својих грађана

Вршилац дужности помоћника министра унутрашњих послова Србије и начелник Сектора за ванредне ситуације Лука Чаушић...

Don`t copy text!