10 децембра, 2023

Бесплатни сензори за све дијабетичаре до 18. године

Министарка здравља Даница Грујичић најавила је да ће за сву децу до 18. године на инсулинској терапији са нестабилним дијабетесом (дијабетес тип 1) бити омогућени бесплатни сензори, а да је у следећем кредиту Светске банке планирано да се у Буковичкој бањи направи хотел где ће оба родитеља бити три недеље са својим дететом дијабетичаром и проћи сву неопходну едукацију.

„Сада на жалост може да буде само један родитељ и то сматрам да није добро. Некада треба обучити чак и старију браћу и сестре да о млађем поведу рачуна. Мислим да ће то бити јако леп пројекат, и надам се да ће у наредних пет година и то бити завршено“, изјавила је министарка здравља за Тањуг.

Говорећи о плану изградње објекта у Буковичкој бањи, Грујичић је рекла да ће тамо оба родитеља добити сву неопходну едукацију како да препознају прве симптоме дијабетеса код детета, када пада а када расте шећер, када се развија компликација, као и да ће добијати савете којом физичком активношћу и у којој мери деца са дијабетесом треба да се баве.

Министарка је рекла да је велика ствар што су се родитељи организовали и што су извршили одређени притисак на државу да уведе и инсулинске пумпе које су они сматрали бољим него ове које су биле доступне досад и прецизирала да би требало то да крене чим Фонд за здравствено осигурање заврши набавку.

(Извор: РТВ)

не, не , не!!!!!!