Бесплатне анализе земљишта за пољопривреднике

У оквиру Програма мера подршке пољопривредној производњи локална самоуправа у сарадњи са Пољопривредном стручном службом финансираће анализу плодности земљишта као једну од најважанијих агрохемијских мера.

-Уговором вредним 300.000 динара предвиђена је анализа 100 узорака плодности земљишта за регистрована пољопривредна газдинства. Рок до ког морамо завршити посао је 29. децембар, а у име своје службе и наших корисника захваљујем се Граду који је и ове године помогао бесплатне анализе. У Војводини се скоро две деценије раде анализе плодности земљишта које пољопривредницима умногоме помажу да имају боље и квалитетније приносе и наши произвођачи је користе како би унапредили и побољшали принос на својим њивама – истакао је директор Пољопривредне стручне службе Младен Ђуран.

Препорука стручњака је да агрохемијска испитивања треба радити најмање једном у четири године. С обзиром на поскупљење свих инпута неопходних у пољопривредној производњи, а нарочито минералног ђубрива анализа има вишеструки значај.

– Произвођачи ће добити препоруку за ђубрење у наредне четири године, а наша саветодавна служба на располагању је за све додатне савете – напомиње наш саговорник.

Анализом се испитује пеха вредност земљишта, садржај карбоната и макроелемената форсфора, азота, калијума, као и садржај хумуса. Пољопривредници пошто добију резултате знају тачну количину хранљивих материја која им је потребна, јер висок или низак ниво ђубрива може негативно утицати на њихову земљу, усеве, подземне воде, па чак и ваздух.

Serbia, Vojvodina. Farmer in tractor cultivating field in spring season.

Земљиште на нашој територији углавном има вишак калијума, фосфор је у дефициту, а стање азота је променљииво. Са годинама хумус опада тако да се препоручује заоравање жетвених остатака и ђубрење стајњаком.

 

 

(ВИДЕО) Посета министра културе Николe Селаковића: Значајна средства за „Теру“ и Музеј

Министар културе Никола Селаковић у оквиру посете Кикинди потписао је уговоре о конкурсном финансирању са...

(ВИДЕО) Кикинда може да рачуна на подршку Покрајине, истакла председница Владе Војводине Маја Гојковић приликом посете нашем граду

Почела је изградња атмосферске канализације у оквиру пројекта „Слив Моравска” коју заједнички финансирају Покрајинска влада...

Don`t copy text!