Апели из завода за трансфузију крви – драстично смањене залихе

Из Завода за трансфузију Војводине саопштено је да су залихе крви на критично ниском нивоу.

„Дневно је потребно да се прикупи око 250 до 300 јединица крви у Војводини, значи и толико давалаца, што током лета, када су људи на годишњим одморима, није лако“, поручили су из Завода.

Из Завода за трансфузију крви Србије такође су позвали грађане да помогну у обезбеђивању стабилнијих резерви крви за лечење свих болесних и повређених пацијената како не би дошло до одлагања оперативних програма.

Поред хуманог чина који некоме може спасити живот, из ових установа подсећају на још неке од предности добровољног давалаштва: сваки давалац се тестира на ХИВ, хепатитис Б и Ц и сифилис и раде му се лабораторијске и лекарске провере. Они који то чине први пут, сазнаће која су крвна група.

Најзаступљенија крвна група, код нас је А+ са 35 одсто, а најређа АБ-. Жена може дати крв три пута, а мушкарац четири пута годишње. Даваоци крви чине три одсто становника Србије.

Уколико сте здрави и имате од 18 до 65 година старости, дарујте крв, спасите живот! – поручују из ова два завода.

Добровољни давалац крви можете постати већ данас, у Црвеном крсту Кикинда, у Немањиној 4, у којем ће се редовна месечна акција даривања драгоцене течности организовати од 8.30 до 13 сати.

(ВИДЕО) Посета министра културе Николe Селаковића: Значајна средства за „Теру“ и Музеј

Министар културе Никола Селаковић у оквиру посете Кикинди потписао је уговоре о конкурсном финансирању са...

(ВИДЕО) Кикинда може да рачуна на подршку Покрајине, истакла председница Владе Војводине Маја Гојковић приликом посете нашем граду

Почела је изградња атмосферске канализације у оквиру пројекта „Слив Моравска” коју заједнички финансирају Покрајинска влада...

Don`t copy text!