Андреј Поповић освојио злато на Међународном такмичењу из физике

Талентовани Андреј Поповић, ученик трећег разреда Гимназије „Душан Васиљев“, освојио је још једно међународно признање. Овога пута златно одличије стигло је из Индонезије са онлајн Међународног такмичења ИМПХО чији је организатор индонежанска асоцијација научника на којој су учествовали такмичари из Монголије, Индије, Филипина, Малезије и других земаља.

– Такмичење је обухватило четири области: специјалну теорију релативитета, нуклеарну физику, физику честица и квантну механику. Сви ми, учесници, имали смо задатак да решимо 25 задатака за 90 минута. Задаци нису били посебно тешки, оно што ме је мучило било је време, јер сам по задатку имао 3,5 минута за решавање – сазнајемо од Андреја.

Успео је да освоји 92 од укупно 100 бодова, што му је омогућило пролазак у финале и освајање златне медаље.

– Ово је нови формат такмичења и ја сам први пут учествовао. Било је изазовно и интересантно. Задатке сам вежбао тако што сам их проналазио на интернету – напомиње талентовани средњошколац.

 

Андреј је и 2021. године, као основац, освојио сребрну медаљу у Индонезији, а награђен је његов стручни рад из астрофизике. Члан је Регионалног центра за таленте „Никола Тесла“ у Београду, а менторка му је професор др Милеса Срећковић.

– Постоји могућност да учествујем на још једном интернационалном такмичењу, СТЕМКО, које ће се одржати у августу или септембру. Ово је надметање слично „Мислиши“ и „Кенгуру без граница“ и решавају се задаци из више математичких области – сазнајемо од нашег саговорника.

Андреј нам је открио и да га највише интересује астрофизика. Каже да му је још увек тежак избор факултета, али да интензивно размишља о смеру астрофизика на Математичком факултету у Београду. Са друге стране, уколико се стекну услови, разматра и студирање у иностранству.

(ВИДЕО) Хуманитарна организација Срби за Србе: За нову кућу породице Тот-Докић из Мокрина

Хуманитарна организација Срби за Србе позвала је донаторе широм света да се прикључе њиховој новој великој...

(ВИДЕО) „Козара“ поново уговара производњу са пољопривредницима

https://youtu.be/fAQrpDR18Vg?si=lN7EuMEo1aC8tKm-   Пшеницу, иако је у солидном стању, потребно је заштитити, истакао је у подкасту...

(ВИДЕО) Посета високих званичника МУП-а: Кикинда обезбеђује заштиту својих грађана

Вршилац дужности помоћника министра унутрашњих послова Србије и начелник Сектора за ванредне ситуације Лука Чаушић...

Don`t copy text!